mszp.hu | Belföld
2021. április 28. 19:20

2022-ben az új kormány azonnal kártalanítani fogja a kisemmizett rokkantakat

2022-ben az új kormány azonnal kártalanítani fogja a kisemmizett rokkantakat
9 év pereskedés után a demokratikus ellenzék kikényszerítette a kormánytól az első jóvátételi lépést a jogellenesen nyomorba döntött rokkantnyugdíjasok ügyében. Ez azonban csak a kezdet: a tisztességes kártalanítás jövő májusban a kormányváltás után azonnal megkezdődik.

A jogsérelmekkel szemben csak a jövőre megadandó teljes kártalanítás lehet megfelelő – hangsúlyozta a Kossuth téren, a demokratikus ellenzék szerdai közös sajtótájékoztatójának élén Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament Népjóléti Bizottságának elnöke.  

„Mintegy 3 évvel ezelőtt az Alkotmánybíróság hozott egy döntést, amelyben arra kötelezte az Országgyűlést, hogy hiánypótló törvényt alkosson a rokkantnyugdíjasok ügyében, ugyanis ebben a határozatban megállapította, hogy az új rendszerben emberek tízezreit hozták gyalázatos helyzetbe, vették el vagy csökkentették az ellátásukat úgy, hogy csak a minősítési rendszert alakították át” – mondta Korózs.

Emlékeztetett, az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem lehet pusztán két jogszabály összevetésével átsorolni embereket és megszüntetni ellátási formákat, ezért követelte, hogy az összevetés mellett minden eljárásnál szakértői eljárást folytassanak le. „A jelenlegi kormány mostani törvényét mi, a demokratikus ellenzék is megszavaztuk, de közel sincs ennek a történetnek itt vége, mert mi teljes kártalanítást követelünk a megalázott embereknek és bocsánatkérést tőlük! Ez a törvény ugyanis ebben a formában nem tudja kárpótolni azokat az embereket, akiknek dönteniük kellett, hogy a szükséges gyógyszereket vásárolják meg, fűtenek vagy esznek!” – hangsúlyozta az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Tordai Bence, a szövetséges Párbeszéd frakcióvezető-helyettese ezt megerősítve elmondta, a fideszes kormány „sok aljas gaztette”közül ez az egyik legsúlyosabb, hiszen a legkiszolgáltatottabb honfitársainkra támadnak rá. „Mi, a demokratikus ellenzék számos alkalommal nyújtottuk be a megfelelő törvényjavaslatot, hogy jóvátegyük a Fidesz-KDNP bűntettét. Most, közel a választásokhoz, úgy érzik, hogy ideje lenne jóvátenni a bűneik egy részét, és elképesztő cinizmussal a részbeni kifizetéseket éppen a választások előttre időzítik. Azt gondolják, hogy néhány 100.000 forinttal megvehetik azok szavazatát, akiktől milliókat vettek el, és akik közül sokak élete teljesen tönkrement, vagy épp meg sem élhetik, hogy kárpótolja őket az Országgyűlés”.

Varga Zoltán, a DK képviselője a mostani törvény töredék-jóvátételéről elmondta, pártja szerint ez megint csak a fideszesek aljassága. „2012 óta számos, ezt a döntést igazságtalanul elszenvedő ember meghalt. Meghaltak, mert semmibe vette őket a kormány, ami most sem azért lép, mert hirtelen emberségessé vált! Mi, a demokratikus ellenzék, akik 2022-ben ezt a cinikus és aljas kormányt le fogjuk váltani, ezt a mostani pénzt csak előlegnek tekintjük: visszaadjuk ezeknek a honfitársainknak is a méltóságát, hiszen ez így nem maradhat, és erre mi vagyunk a biztosíték”!

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke figyelmeztetett, 2012 óta a rokkant honfitársaink többsége szegénysorba süllyedt. „Nagyon sokaknak már a hónap közepén sincs tisztességes ételük!” – mutatott rá. Elmondta, a jövő májusi kormányváltás után körülbelül ötszörös pénzből csinálják meg a teljes kártalanítást, a mostani magára költő kormány urizálásával szemben nem hagyják az embereket út szélén.

Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke elmondta, a fideszesek azt állították, hogy 2012-ben „nem volt pénz a költségvetésben” a rokkantak ellátására, illetve a rokkant, de munkaképes embert nem számítottak már egészségkárosodott személynek. „Egzisztenciák, családok, életek mentek tönkre! A célunk, hogy jövőre visszaadjuk azt az embereknek, ami törvényesen, jogilag és erkölcsileg is jár”!

Csordás Anett, a Momentum politikusa zárásként hozzátette, számukra egy alaptörvény, hogy minden ember számára jár a méltó emberi élet, hogy fizetni tudja a lakhatását és az étkezését. „Az itt érintett embereknek ez nem adatott meg! Komolyan itt tartunk ma, 2021-ben? Mindenki számára járjon az egyszeri 500.000 forint támogatás és az emberek kamatostul kapják meg a nekik járó elmaradt összegeket” – követelte.

Kapcsolódó párttagok