2022-től igazságosabb újraelosztás lehet Magyarországon

2022-től igazságosabb újraelosztás lehet Magyarországon
A cél az, hogy mindenkinek legyen megélhetése és csökkenjenek a társadalomban az égbekiáltó különbségek.

Az embereknek elegük van a pöffeszkedő oligarchákat támogató politikából, a köztársaságpárti program lefekteti az igazságosabb újraelosztás politikáját – erről beszélt dr. Szakács László az MSZP, és Tordai Bence a Párbeszéd országgyűlési képviselője péntek reggel az ATV Start című műsorában.

„Azt látjuk, hogy nyílik az olló a nagyon gazdagok és a nagyon szegények között, és ez egy nyilvánvalóan kiegyensúlyozatlan, feszültségekkel teli társadalomhoz vezet: ezért kell az újraelosztáson változtatni. A szociális rendszer kiszélesítésével, az egészségügyi rendszer támogatásával, esélyteremtő oktatással lehet megteremteni ezt” – mondta Szakács László.

Ehhez, természetesen, hozzá fog járulni a most indult 7 éves EU-s költségvetési ciklusban várható pénz is. „Akkor fog sok pénz hatásosan érkezni, ha nem stoppolják le, mert nem egy tolvaj kormány van Magyarországon. ’22 után szerintem is „fényes jövő áll Magyarország előtt”, ha megszabadulunk ezektől a nagyipari tolvajoktól, megérkeznek az uniós pénzek és megszabadulunk ettől a járványtól. Akkor valóban beindulhat egy fellendülés, ami nem csak a kiváltságos keveseket kedvezményezi, hanem a társadalom egészét érinti, sőt, összezárhatjuk azt az ollót, amitől egyre nagyobb a társadalmi különbség” – tette hozzá Tordai Bence.

A köztársaságpártiak 6 pontja azt is kimondja, egyetértenek abban, hogy egy társadalom, így a magyar társadalom is, akkor sikeres, ha nincsenek benne szegények. „Ezek a pontok bemutatják egy olyan élhető Magyarországnak a vázát, amire föl lehet építeni egy igazságosabb politikát. Abban bízunk, hogy nagyon sok választót meg tudunk majd győzni az igazunkról ebben” – összegezte Szakács.

Egy jól működő országban a helyben élőknek, az önkormányzatoknak is szüksége van stabil finanszírozásra. „A gazdagokat és az óriáscégeket be kell vonni jobban a közteherviselésbe, ez egészen biztos, és ebben is teljes egyetértés van” – húzta alá a Párbeszéd képviselője.

A rendkívül meggazdagodott magánszemélyek esetében teljesen indokolt lenne például az ingatlanadó kivetése. „A kormány viszont megtiltotta, hogy bármelyik önkormányzat adót vessen ki, miközben ő maga emel” – emlékeztetett a szocialista politikus. „Lehetne egy olyan adó is, ami külön az oligarchákra van szabva, ehelyett Budapesten például a 2. és 3. kerületben éppen az egészségügytől vonta el a kormány a pénzt. Ilyet még nem látott a világ” – tette hozzá Tordai.

Az önkormányzatoknál jelentkező megszorítások okáról, ami Budapesten például már azzal a kézzelfogható kényszerű spórolással járt, hogy csökkenteni kellett az utcai kukák számát, az MSZP-s képviselő elmondta „Mindez azért van, mert be kell fizetni azokat a pénzeket az államnak, ami az önkormányzatnak lenne a bevétele. Elvették a súlyadót, tavaly is, idén is, most a helyi iparűzési adó felét veszik el az önkormányzatoktól, de még ezen is túltéve, amit az állam felé be kellene fizetni, a közműadót, amiről nem hajlandó lemondani az állam, majdnem a négyszeresére emelték! Ez viszont a kis falutól, a fővárosig minden egyes önkormányzatra igaz. Tehát az állam fogja magát, és az összes pénzt magához tereli, ami egy perverz újraelosztási rendszer”.

A rendkívüli kormányzati elvonásokért cserébe a köztársaságpárti településeknek úgy kell helyben odaadni a támogatást az embereknek, hogy maguk az önkormányzatok csak az oligarchákra célzott támogatást kaptak, működési támogatást nem. „Abból bért fizetni, vagy egy járdaszakaszt felújítani nem lehet, nem használhatják arra, amire akarják, pedig sose felejtsük el azokat az embereket, akik ott laknak! Nekik biztosítani kell – és ez önkormányzati feladat – a tömegközlekedést, a vízszolgáltatást, a szennyvízszolgáltatást, az óvodát, bölcsődét is fent kell tartani, tehát nem az ellenzéki polgármester, hanem az ott élő emberek látják a kárát. Ezért mondjuk mi, hogy ez egy rossz politikai gondolkodás” – mondta dr. Szakács László, az MSZP részéről.