mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. július 19. 15:38

2022 után a rendőrök problémáit egy új életpályamodell fogja megoldani és nem az egyszeri juttatások

A "fegyverpénznek" nevezett, hathavi bérnek megfelelő juttatás előrehozása a választások előtti fideszes osztogatás része, ami azonban nem oldja meg rendőrök megélhetési gondjait. Az állomány tagjainak tisztességes fizetésekre van szükségük az év minden egyes napján, nem csak háromévente egyszer, éppen ezért az MSZP a kormányváltás után egy olyan rendszert fog kialakítani, amely az illetményalap emelése mellett az átlagbérek növekedését is figyelembe veszi.

A Fidesz ráadásul még spórolni is akar a „fegyverpénzen”, és önkényesen válogatja ki, hogy ki kaphat és ki nem a juttatásból. Tisztességtelen a Fidesz részéről, hogy különbséget tesz a rendőrség dolgozói között, miközben a veszélyhelyzet alatt is mindannyian, mindent beleadva végezték munkájukat az emberek védelmében.

Az állomány tagjainak tisztességes megélhetést biztosító fizetésekre van szükségük, azonban az Orbán-kormány nem képes egy kiszámítható életpályamodellt garantálni számukra, amivel már az ország biztonságát veszélyezteti. Ugyanis lehet bármekkora az elhivatottság az emberben a rendőri hivatás iránt, ha abból nem tud megélni, nem tudja eltartani a családját, akkor le fog szerelni.

Az MSZP „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjának ezért hangsúlyos eleme a rendvédelmi dolgozók munkakörülményeinek javítása. A szervezeti fejlesztések mellett a legsürgetőbb feladatnak a rendőrök megélhetésének biztosítását tartjuk. Az illetményalap emelésén túl ezért egy olyan rendszert javaslunk kialakítani, ami követi az átlagbérek növekedését. Továbbá szükségesnek tartjuk egy új típusú szolgálati nyugdíjrendszer bevezetését, ami adómenetes nyugdíjszerű ellátást és nyugdíjas státuszt biztosít. Valamint biztosítani fogjuk a méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasok anyagi és erkölcsi kárpótlását.

MSZP

Bővebb információ: Harangozó Tamás, frakcióvezető-helyettes