mszp.hu | Belföld
2021. július 04. 19:01

20 kilométer távolságból kéne azonnali segítséget nyújtani a betegnek?

20 kilométer távolságból kéne azonnali segítséget nyújtani a betegnek?
Emberkísérlet Hajdú-Bihar megyében: írásbeli kérdéssel fordul az MSZP a miniszterhez a háziorvosi sürgősségi ügyelet kapcsán: 20 kilométer távolságból kéne azonnali segítséget nyújtani a betegnek?

Kardinális kérdéseket nyitva hagyva, épp csak, hogy foghegyről tájékoztatták Hajdú-Bihar megye lakosságát, hogy a háziorvosi sürgősségi ügyelet kapcsán emberkísérletbe kezdenek náluk. Az MSZP ezt nem hagyja szó nélkül – jelentette be a Facebookon közvetített szombati online ajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője.

A kormány a háziorvosi sürgősségi ügyelet átalakítását tervezi és az új rendszert elsőként Hajdú-Bihar megyében tesztelik július 1-től – ismertette. „Persze ezt se nyilvánosan jelentették be, hanem a sajtó munkatársai jártak utána az ügynek, sőt, az érintett hajdú-bihari települések vezetőit is csak 10 nappal a kísérlet kezdete előtt tájékoztatták, úgy-ahogy. A Fidesz felelőtlen módon csak bizonytalanságot és félelmet kelt azzal, hogy a világjárvány alatt a nyilvánosság teljes kizárásával áll neki az egészségügy átalakításának” – tette hozzá.

 „Az új rendszerről azt tudjuk, hogy az Országos Mentőszolgálat fogja üzemeltetni a háziorvosi sürgősségi ügyeletet, valamint, hogy a Hajdú-Bihar megyei mintaprogram uniós finanszírozással valósul meg. Sok kérdés azonban még megválaszolatlan” – mutatott rá.

Elmondta, a döntés számos önkormányzatot hoz nehéz helyzetbe, hiszen több településnek is hosszútávú szerződése van az ügyeleti ellátásra egészségügyi szolgáltatókkal, amelyeknek a felmondásával egyes esetekben akár 100 millió forintos kártérítést is kellene fizetnie az önkormányzatnak.

A szocialista politikus megjegyezte, további problémát jelent, hogy az ügyeleti beosztás alapját nem a tényleges távolság, hanem a járási határok jelentik. Vannak olyan települések, amelyektől így akár 20 kilométerre is kerülhet az ügyeleti ellátás, holott közelebb is elérhető lenne egy másik járásban.

„Hogyan kívánják biztosítani, hogy egyetlen települést se érjen hátrányosan az átalakítás? Miből fogják finanszírozni az átalakításokat az uniós források finanszírozási időszakának lejárta után? (…) Egyáltalán mi alapján választották ki Hajdú-Bihar megyét a „kísérlet” végrehajtására?” – sorolta a felmerülő kérdéseket.

Hangsúlyozta, pártja az illetékes minisztertől várja rájuk a választ. „A válasz pedig nem maradhat el, mert ezeket a kérdéseket írásban is benyújtom Kásler Miklós miniszter úrnak” – jelentette be.

„A Magyar Szocialista Párt szerint újjáépítésre van szükség az egészségügyben, de nem titkos tervek, vagy háttérben leszervezett átalakítások alapján! A nyilvánosság előtt és a szakma bevonásával kell megtörténnie az átalakításoknak” – húzta alá Bangóné.

Elmondta, pártja szerint mindenkinek hozzá kell jutnia az egységesen jó színvonalú egészségügyi ellátásokhoz függetlenül attól, hogy hol él és milyen a jövedelmi helyzete. „A Magyar Szocialista Párt ezért kezdeményezi a „Kormányváltást! Korszakváltást!” című előválasztási programjában egy hatékony egészségügyi ellátórendszer létrehozását, amelyben az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló minisztérium és kompetens kormánytag felel, és amelyben kiemelt pénzügyi támogatást kap a mentésügy és a sürgősségi ellátás is” – mondta el.

„Azt akarjuk, hogy ebben az országban mindenki hozzájusson a jó minőségű háziorvosi ellátáshoz, szűréshez, diagnosztikához, szakorvosi és kórházi ellátáshoz. Drasztikusan csökkentjük a várólisták hosszát, és minden egészségügyi dolgozó bérét növelni akarjuk úgy, hogy az fejezze ki megbecsülésüket, és tegye lehetővé számukra a tisztességes megélhetést” – ígérte kormányváltás esetén 2022-től a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó párttagok