22 napos európai ingyenvonatjegyet kaphatnak a 18 évesek jövőre

22 napos európai ingyenvonatjegyet kaphatnak a 18 évesek jövőre
Új programot indít az Európai Bizottság a fiatalok mobilitásának támogatására, az ingyenes Interrail vasúti bérlet ötletére épülő kezdeményezés segítségével, egyénileg vagy csoportosan legalább ötezren utazhatnak majd díjmentesen egyik uniós tagállamból a másikba - jelentette be hétfőn a brüsszeli testület.

Ujhelyi István, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, a kezdeményezést elsőként felkaroló képviselők egyike fontos eredménynek nevezte a program megvalósulását, amely így "soktucatnyi magyar fiatalnak is lehetőséget biztosít majd az ingyenes európai utazáshoz".

"A tesztüzem tapasztalatai alapján a program még biztosan módosulni, bővülni fog a jövőben, de már bizonyosra vehető, hogy sikerül hosszú távú és fenntartható pályára állítani a programot" - írta közleményében az MSZP-s képviselő, hozzátéve, hogy a projekt "kiemelkedő fontosságú a populista gyűlölködés miatt szétfeszített európai közösség számára", és felszólítva a magyar kormányt a kezdeményezés támogatására.
Az Európai Bizottság döntésének értelmében 50 millió eurót (mintegy 15,5 milliárd forintot) rendelnek a kísérleti projekthez az oktatási és ifjúsági programokra létrehozott 200 millió eurós pluszkeretből.

Az Európai Parlament által tárgyalt javaslat értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet, hogy így bejárhassák az Európai Unió országait.

Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget. A bérlettel ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21