mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. február 10. 12:03

25,7% - Vagyunk már olyan mélyen, hogy a kormány végre tegyen is valamit?

25,7% - Vagyunk már olyan mélyen, hogy a kormány végre tegyen is valamit?
A mindennapi élet kerül nagyon sokba. Brutális drágaságot robbantott rá az országra a Fidesz: a KSH adatai alapján a januári infláció már 25,7%, a nyugdíjas infláció 27,4%, míg az élelmiszerek ára több mint 44%-kal nőtt egyetlen év alatt, ezen belül is 78-80%-kal drágultak az alapvető élelmiszerek.

Az agrárminiszter szerint az árstop gond nélkül kivezethető, a gazdaságfejlesztési miniszter szerint az inflációkövető bérek miatt gyorsulhat a drágulás, a miniszterelnök elzárkózik az áfacsökkentés elől. Hónapok óta magyarázza a kormány, hogy miért magas az infláció, sőt, már jósolnak is, hogy mikor lesz alacsonyabb. Egyet nem hallani, hogy tesznek-e bármit az infláció megfékezéséért. 

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, hogy az „áfacsökkentés nem árcsökkentést hoz, hanem a kereskedelmi haszon növekedését”. Ehelyett az igazság az, hogy a világrekord áfán jó sokat keres az állam. Teljesen nyilvánvaló, hogy ezért nem érdekelt a csökkentésében. A tervezetthez képest 100 milliárd forinttal több pénzt szedett be a kormány tavaly a 2022 nyarán megemelt kiskereskedelmi különadóból, és közel 1400 milliárd forinttal többet áfából! Ezért mondjuk mi, szocialisták: nem az árstop hajtotta föl az élelmiszerek árát, hanem a brutális orbáni büntetőadók! 

Éppen ezért az MSZP továbbra is fenntartja azt a javaslatát, hogy legyen 0% az alapvető élelmiszerek áfája, és el kell törölni az inflációt növelő kiskereskedelmi büntetőadót! Nem az árstopot kell kivezetni, hanem az adószabályokat kell megváltoztatni!

Kapcsolódó párttagok