mszp.hu | Belföld
2022. június 07. 23:17

30-50%-os, differenciált béremelést a rendészeti területen!

30-50%-os, differenciált béremelést a rendészeti területen!
30-50%-os, differenciált béremelést sürgetett a rendészet területén Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő, a Parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának MSZP-s alelnöke kedden.

Az érdemi béremelést nem egyszerre kéne „ráönteni” a bértáblára, a milliós vezetői fizetéseket is 30%-kal emelve, hanem kifejezetten a végrehajtó állománynál kellene „markánsabbat” emelni – fejtette ki a szocialisták álláspontját a Spirit FM rádió Aktuál című műsorában.

Mint mondta, Pintér Sándor belügyminiszter – szemben a pedagógusoknak tett, Harangozó szerint „eléggé visszatetsző” kijelentésével: hogy nem ígér semmit, és azt be is tartja – a honvédelmi bizottságban maga beszélt arról, hogy „kísérletet tesznek” érdemi, a havi bérekbe beépülő, érdemi rendészeti fizetésemelésre.

„De hogy az Úr melyik évében (...), az már nem hangzott el” – jegyezte meg Harangozó.

Érdemi béremelésnek a 30-50%-os arányt nevezte. Hangsúlyozta: az emelésnek be kell épülnie a bérbe, szemben a Fidesz-kormány eddigi „Barba-trükközésével”; mert adott ugyan 10-10%-okat, a következő évben ezt azonban nem foglalta jogszabályba, az tehát nem „járt”.

Elmondta: nem „normál” megoldás, amire a rendészeti dolgozók az utóbbi időben, június 1-jéig kényszerültek, és amit az MSZP is megtapasztalt az utóbbi hetekben: hogy a felmondási tilalom miatt pártokhoz jelentkeztek a rendőrök, hogy le tudjanak szerelni.

„Ennél drágább a magyar állam számára semmi nincs” – hangsúlyozta a képviselő. „A lehető legdrágább dolog: ezeket az embereket kiképeztük, felszereltük, ruháztuk, megtanítottuk erre a szakmára. Ha ők elhagyják a testületet, az a magyar állam számára csak kidobott pénz és kár” – hívta el a figyelmet.

„Ez hol életpálya?” – fakadt ki, rámutatva: a jelenlegi áremelkedések, albérlet-, üzemanyag- és autóárak mellett a 200-300 ezres fizetés nem fog utat mutatni a fiataloknak, hogy a következő 20-40 évüket itt töltsék el.

Kapcsolódó párttagok