Külföld | közlemény munkahelyteremtés
2014. január 15. 15:49

34 millió munkahely sorsa múlik az iparpolitikán

Modernizációs offenzíva nélkül Európa és Magyarország egyaránt tartós hanyatlásra van ítélve, figyelmeztet Herczog Edit az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadott aggasztó jelentés nyomán.

A gazdasági válság nem kíméli Európa iparát. A szektor részesedése a kontinens GDP-jéből a korábbi 20 százalékról 15 százalékra esett vissza, és az ipari termelés volumene jelenleg tizedével alacsonyabb a válság kitörése előtti szintnél. Az iparpolitikában fordulatra van szükség, mert rövidtávon 34 millió európai munkahely, hosszabb távon pedig az Unió versenyképessége, jövője múlik rajta – figyelmeztetett a szocialista EP-képviselő.

Herczog Edit arra hívja fel a figyelmet, hogy az ipari szektor és a kutatás-fejlesztés területe szorosan összekapcsolódik. Olyan egységes európai stratégiát kell kidolgozni és követni, amely lehetővé teszi a nagy hozzáadott értéket teremtő, tudásalapú ipari termelés megerősítését. Már középtávon gondolkodva is nyilvánvaló a képviselő szerint, hogy a fiatalok jobb, tudatosabb megszólításával kezdődik az új iparpolitika.

A parlamenti bizottság jelentése megállapítja, hogy az Európai Bizottság alapvetően helyes célokat tűzött ki, amikor a kontinens újraiparosításának programja mellett döntött. Azonban a képviselők arra figyelmeztetnek, hogy a mennyiségi mutatók mellett a minőséget is folyamatosan monitorozni kell: a tudásintenzív területek fejlesztése, gyarapítása a kívánatos cél. Ehhez a közvetlen eszközök mellett kedvező makrogazdasági környezet kialakítása is szükséges, különösen azon uniós tagállamokban, ahol a kutatás-fejlesztésre és innovációra építő vállalkozások nehezen jutnak fejlesztési célú hitelekhez.

A fiatalok elvándorlása Magyarországon különösen érzékeny probléma. Ennek hátterében sokszor az áll, hogy nem találnak megfelelő szellemi kihívást, anyagi megbecsülést hozó munkalehetőséget szakmájukban. E káros jelenségre a hazai tudásalapú ágazatok, mint például az orvostudomány, az energetika vagy a számítástechnika megerősítése jelenthet gyógyírt. A fiatalok itthon tartása, az agyelszívás megállítása nem csak a kedvezőtlen demográfiai folyamatoknak vethet gátat, de a középosztály lecsúszását is megállíthatja, és a gazdaság teljesítményének fokozásán keresztül a reálbérek emelkedését ígéri.