mszp.hu | Belföld
2015. szeptember 02. 11:01

350 ezerért vette ‒ 22,5 millióért eladta!

A képviselő-testület augusztus 28-i ülésén kiderült: a Fidesz el akarja titkolni Orosháza történetének eddigi leggyanúsabb ügyét. A Fidesz azt akarja, hogy soha ne derüljön fény arra, hogy kinek az érdekét szolgálta az, hogy a lehetséges ár hatvannégyszereséért vásároltak meg egy üzletrészt, amely után 22 és fél millió forintot fizettek ki. Ennyivel megrövidítették az orosháziakat. Azt javasoltam, hogy a képviselő-testület tárgyalja a feljelentésemre született rendőrségi határozatot, az önkormányzat éljen panasszal (magyarul: kérvényezze a nyomozás továbbfolytatását), és hozzák nyilvánosságra a dokumentumot. A képviselő-testület fideszes többségi szavazattal ‒ az MSZP tiltakozása ellenére ‒ úgy döntött, hogy még csak napirendre sem veszi az ügyet, nem tárgyalja, és főleg nem tárja a részleteket a nyilvánosság elé.

Egy évvel ezelőtt tettem büntető feljelentést hűtlen és hanyag kezelés elkövetésének alapos gyanúja miatt Orosháza Város képviselő-testülete fideszes többségének korábbi döntésével kapcsolatban. Az önkormányzat ugyanis megvásárolta az Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt. három 1%-os tulajdonrészét a három tulajdonostól. Ugyanannak a cégnek az 1%-áért fizetett 950 ezer forintot is, de a Zöld Harmónia Kft. tulajdonában álló 1%-ért ennek a többszörösét, 22 és fél millió forintot fizetett ki a város! Ezzel véleményem szerint Orosháza vagyoni hátrányt szenvedett, azok a fideszes városvezetők pedig, akik a részvényvásárlást előkészítették, vétkes kötelességszegést követtek el.

Az 1% megvétele rendkívül gyanús körülmények között zajlott. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya nyomozást rendelt el az ügyben, majd egy évig nyomozott. A nyomozás során döbbenetes, új információkat állapítottak meg, amik a nyilvánosságra, az orosháziakra tartoznak!

Megállapították azt, amit mi végig mondtunk, hogy hazugság volt az egyik eladó „vétójogára” hivatkozni, mert nem volt ilyen. A 2011. március 18-i képviselő-testületi ülésen a döntés indokaként a fideszes városvezetők az állítólagos „szuperhatalommal” bíró 1%-ra hivatkoztak:

Dancsó József polgármester: „…végre egyszer tiszta helyzetet teremtünk. Ha ennek ez az ára, sajnos ez az ára. 40 millió forintról indultunk az alkuba. Amikor egy 1%-os tulajdonosnak minden jogosítványa megvan, akkor diktálni fog és tudja, hogy mi kiszolgáltatott helyzetben vagyunk.”

Zalai Mihály alpolgármester: „Jelenleg is olyan helyzet van a Fürdőben, hogy minden döntéshez az ő jóváhagyása és akarata szükséges.

Elekes Lajos alpolgármester: „Ez egy külsős alkufolyamat részeként kialakult vételár. Illetve az nem elfelejtendő, hogy ez a tulajdonos olyan blokkoló kisebbség, olyanelőjogokkal rendelkezik az Alapító Okiratban rögzítve, ami felértékeli ezt a részesedét, illetve lehetőséget ad neki, hogy bizonyos folyamatokban diktáljon.

Ezzel szemben a nyomozás során megállapítást nyert, hogy az „1%-os kisebbségi tulajdonosi képviselő nem tudta volna megvétózni például a cég beolvadását”.Vagyis mindaz, amit a „blokkoló”, „diktáló” 1%-os tulajdonról a fideszes városvezetők mondtak, hazugság volt. 2010 őszén egyébként Dancsó József vezetésével éppen a fideszes testületi többség akadályozta meg, hogy egy másfél milliárdos fejlesztés megvalósuljon a fürdőben, ezért nincs például fedett uszoda. 750 millió forint megnyert uniós támogatásról mondtak le. A projekt előkészítésére az orosházi adófizetők pénzéből 100 millió forintot költöttek.

De mennyit ért vajon egy veszteséges cég 1%-a? A Fürdő ugyanis a 2010-es évet 40 millió forintos „negatív eredménnyel” zárta. Az önkormányzatnak ‒ az orosházi adófizetők pénzéből ‒ előtte és utána is sok százmillió forinttal kellett kisegítenie a társaságot azért, hogy az működőképes maradjon. Egy sorozatosan veszteséges cég 1%-a akkor nem inkább nulla forintot ért?

Egyáltalán: milyen „külsős alkufolyamatról” beszéltek a fideszes városvezetők, amikor a képviselő-testülettől semmilyen alkudozásra sem kaptak felhatalmazást. Az eladó részéről senki sem jelent meg a 2011. márciusi testületi ülésen. Sőt, az MSZP módosító indítványát (vagyis hogy ugyanannyit fizessünk a harmadik tulajdonrészért is, mint a másik kettőért) Dancsó József azzal a megjegyzéssel tette föl szavazásra, hogy az eladó „nyilvánvalóan nem megy bele”. Ezt honnan tudta? Milyen felhatalmazás alapján mondta? Dancsó József kinek az érdekét képviselte: a városét vagy az eladóét?

„A nyomozás során az is kiderült, hogy a Dunaújvárosi Kompex Kft. 2010-ben felszámolás alá került, és az általa tulajdonolt Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt.-ben meglévő 1%-os tulajdonrészét a felszámoló az előírásoknak megfelelően a cégközlönyben meghirdette eladásra. Orosháza Város Önkormányzatánál azonban a felszámolást senki nem vette észre annak ellenére, hogy a cégközlönyre a város elő volt fizetve… Így történhetett, hogy Orosháza Város helyett csekély áron, 350 ezer forintos névértéken a… Zöld Harmónia Kft. vásárolta meg az 1%-os részesedést 2010-ben.”

Tehát az önkormányzatnál „senki nem vette észre”, hogy az 1%-os tulajdonrészhez 350 ezer forintért is hozzá lehetett volna jutni. Majd pár hónap múlva a fideszes testületi többség ugyanazért az 1%-ért megszavazott 22 és fél millió forintot, és ezek szerint ez nem hűtlen kezelés. Akkor micsoda? Vajon a hivatal dolgozói vétettek ekkora hibát vagy szándékos mulasztás történt?

A tulajdonos a néhány hónappal korábban 350 ezerért megvásárolt üzletrészét tehát 22 és fél millió forintért adta el. De itt még nincs vége. A nyomozás során azt is megállapították, hogy az orosházi adófizetők pénzéből átutalt 22 és fél millió forintból egy személy egy összegben felvett 15 millió forintot, amiért sikkasztás bűntett megalapozott gyanúja miatt a rendőrség vádemelési javaslatot tett az ügyészségnek.

A nyomozást megszüntető határozattal szemben csak a sértett kérhet jogorvoslatot, a feljelentő nem. A sértett pedig az önkormányzat. Az önkormányzat képviselő-testületében viszont azok a fideszesek vannak többségben, akik láthatóan nem érdekeltek abban, hogy kiderüljön az igazság. Még az ügyet tárgyalni sem engedték, nem hogy a határozatot nyilvánosságra hozni.

Pont úgy viselkedtek, mint akinek takargatnivalója van. Szégyelljék magukat! Ha a jog nem tud, majd az orosháziak fognak ítéletet mondani felettük!

Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő