Belföld | választójog választási törvény
2012. október 31. 16:26

3 + 1 gondolat a választási törvényről

1. Tény, hogy egyesületek eddig nem indulhattak az országgyűlési választásokon. Ám a Fidesz eredeti választási eljárási törvényjavaslata a jövőre nézve még lehetővé tette volna az egyesületek országgyűlési és EP-választásokon való részvételét, ahogy a hatályos szabályozás önkormányzati választások esetén már ma is – és a továbbiakban is – lehetővé teszi.

2. Úgy véljük, hogy még a jelenlegi gyalázatos jogalkotási menetben sem hiba az ellenzék részéről, ha egy benyújtott törvényjavaslatot elolvasva azt feltételezi, hogy az abban foglaltak a kormánypártok politikai szándékát tükrözik, nem pedig jogalkotási hibák. Az, hogy a kormánypártok meggondolták magukat, és az utolsó pillanatban mégis a jelenlegi rendet kívánják fenntartani, az ő dolguk. De zokon venni, hogy a változtatás okát az ellenzék számon kéri, enyhén szólva is abszurd.

3. Annak felvetése pedig, hogy a módosításra miért éppen a Haza és Haladás egyesületté alakulása után pár nappal került sor, sem az ellenzék, sem a sajtó tekintetében nem nevezhető megalapozatlan vagy hangulatkeltő lépésnek.

+1. Ami a stílust illeti: amikor egy képviselő – kivált abban a formában, amelyben ezt Szakács Imre tette – hazugnak nevez egy másikat, szakmai álláspontját pedig "gusztustalan csúsztatásnak" minősíti, az – kimondva, kimondatlanul – bunkóság. Ezzel együtt jobb lett volna tartózkodni az efféle megnyilvánulásoktól az országgyűlés bizottsági ülésén. Sajnálom, hogy a felszólalását hallgatva kiszaladt a számon a kritika tárgyává vált szó.

Bárándy Gergely

országgyűlési képviselő