mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 18. 13:58

3 hónap után az út szélén hagyja a munkanélkülieket a kormány

3 hónap után az út szélén hagyja a munkanélkülieket a kormány
Hiába jelentette ki Orbán Viktor, hogy a 3 hónapig adható álláskeresési járadék lejárta után mindenkinek lesz munkája ugyanis a számok azt mutatják, hogy rengetegen továbbra sem tudtak elhelyezkedni és ők most még rosszabb helyzetben vannak, mivel már a támogatás sem jár nekik.

A probléma országos, de a hazánk keleti részében élőket jobban sújtja, mivel az ottani megyékben több mint 10 százalékos a munkanélküliség. Ráadásul soha nem látott mértékben nőtt a bérek közötti különbség az ország nyugati és keleti része között, ami miatt a Kelet-Magyarországon élők jóval az átlagkereset alatti fizetésért dolgoznak. Most pedig rengetegen még azt a kevés jövedelmüket is elveszítették.

Számukra létfontosságú, hogy minél hamarabb megkapják az álláskeresési járadékot, de a lassú ügyintézés miatt rengetegen maradnak segítség nélkül 2-3 hónapon keresztül úgy, hogy közben elszabadultak az élelmiszerárak, drágább lett a megélhetés.

Gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy az álláskeresési támogatást, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint 9 hónapon át kell folyósítani.

A kormánynak 80%-os bértámogatást kell biztosítania! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok