2011. május 12. 11:22

3% kutatásra = 3,7 millió munkahely

„Ha 2020-ig az EU GDP-jének 3%-át valóban elkülönítik kutatás-fejlesztésre, akkor 3,7 millió új munkahely jöhet létre. Ez  2025-ig évi 800 millió euróval növelné a térség GDP-jét” – fogalmazott Herczog Edit az EP plenáris ülésén kedden.

A Bizottság 2020-as munkaprogramjában felvázolt, a fenntartható munkahelyteremtést célul tűző Innovációs Unió az EU gazdasági talpra állásának záloga. Ezért egyöntetűen kell támogatnunk, hogy tegyék kötelezővé a tagállamok bruttó nemzeti terméke 1%-ának K+F célú elkülönítését. A kockázatvállalási hajlandóság a sikeres innováció előfeltétele, de ez most a tagállamok számára mégsem jelent kockázatos befektetést, a megtérülés garantált.

Az innováció az ötletek sikeres gyakorlati megvalósítását jelenti. Nem szabad hagynunk, hogy az Innovatív Unió is csak egy izgalmas ötlet, politikai cél maradjon. Azon dolgozunk a Költségvetési Bizottságban, hogy az EU2020 zászlóshajóját önálló pénzügyi kerettel bebetonozzuk az EU stratégiájába – zárta felszólalását a képviselő.