hír6.hu
2012. január 13. 11:34

3 milliárdot vettek ki a csabai lakosok zsebéből

- Hazánk szempontjából fontos, hogy a folytatódjanak és eredményre vezessenek az EU–IMF delegációval folytatott tárgyalások. Talán ez az utolsó esélyünk arra, hogy a kormány végleg befejezze a baltával zongorázást. Hiszen ez a megállapodás biztosíthatja a forint stabilitását, melynek nagymértékű ingadozása kihat mindennapjainkra. Elég csak a benzin árának drámai emelkedését, az újra meglóduló államadóságot említeni. Utóbbi roppant magas összegében az önkormányzatok hitelállománya is vastagon benne van. Békéscsaba 2008-ban – amikor egy svájci frankkért 148 forintot adtak – bocsájtott ki négy milliárd forintnak megfelelő svájci frank alapú kötvényt. Ma egy frank 256 forintot ér. Ez azt jelenti, hogy az akkor felvett nagyjából 27 millió svájci frank törlesztésére mai árfolyamon, csak a tőke összegre közel 7 milliárd forintot kell költenie a városnak. Ez a döntés 3 milliárd forintot vett ki a békéscsabai lakosok zsebéből. Mindezek ellenére mégis több tízmillió forint nagyságrendben jutalmazta a városvezetés a kötvények kezelésével megbízott tanácsadó céget - állítja Miklós Attila, a békéscsabai MSZP vezetője.

- Ha ez még nem lenne elég, további hitelekkel adósítja el városunkat a fideszes városvezetés. Az Állami Számvevőszék elnöke (Domokos László  a Békés Megyei Önkormányzat korábbi FIDESZ-es elnöke), legfrissebb jelentésében kiemelte Békéscsaba 2007 utáni drámai eladósodását. 2006-ban Békéscsaba teljes adóságállománya alig érte el a kétmilliárd forintot, 2012 elején a teljes adóság állománymeghaladja a 12 milliárd forintot - teszi hozzá a szocialista önkormányzati képviselő.

A 2011-es évet működési hiánnyal tervező Békéscsabai önkormányzat a kormány nagylelkű 300 milliós támogatásának köszönhetően kerülte el a működési hitel felvételét. A korábbi években jelentős plusz bevétel keletkezett az INVITEL telefonos szolgáltatóval szemben megnyert perből (több mint 1 milliárd forint), amely bevételt már felélt a város - jelentette ki Miklós Attila.

- Jövőre ki menti meg Békéscsabát? A felelőtlen gazdálkodáson kívül több megkérdőjelezhető döntés is rontotta az önkormányzat vagyoni helyzetét. Elég visszagondolni a Kalandpark beruházás kapcsán eredmény nélkül elköltött több tízmillióra, vagy a furcsa körülmények között született Trófea – Aldi telekcsere ügyletre emlékezni. A belvárosi parkolóház kapcsán kiderült tervezési hibák sem a sikerről tanúskodnak, valamint a számolatlanul érkező tanácsadók megbízása, csak példaként említve a Törzsház konszern kialakítása kapcsán legalább duplán kifizetett céget. A kétes üzletek, az átgondolatlan beruházások, a sokszor érthetetlen megoldások nehéz helyzetbe sodorják Békéscsabát. A megoldás a helyi értékekre építő, velük közösen kidolgozott Békéscsabára szabott gazdaságélénkítés. Az önkormányzat saját erejéből munkahelyeket, csak korlátozott számban tud létrehozni, de a megfelelő környezet, befektetőbarát ügyintézés kialakítása, a helyi vállalkozások tudására épülő helyi gazdaságpolitika kialakítása segíthet kilábalni a válságból. De ahhoz, hogy elindulhassunk ezen az úton együttműködésre, összefogásra van szükség - mondta a szocialista politikus.