mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. július 24. 15:58

4-0-ra kikapott Orbán Brüsszelben, a szigorúbb uniós szabályokkal azonban 2021-től el lehet indulni a jogállamiság irányába

4-0-ra kikapott Orbán Brüsszelben, a szigorúbb uniós szabályokkal azonban 2021-től el lehet indulni a jogállamiság irányába
A kozmetikázott foglalkoztatási és egyéb adatok miatt kevesebb támogatást kap az ország, viszont javultak a feltételek a jogállamiság erősödésére – erről beszélt Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai képviselője kedden este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Mivel Magyarország túlnyomó része Bulgáriához hasonló szinten, az uniós megélhetési átlag 50%-a alatt nyomorog, kapott az ország az Európai Uniótól egy hárommilliárdos szociális keretet hét évre. Összességében azonban rosszabbul jött ki a kormány a költségvetési tárgyalásról, mint 14 éve, a szocialista kormány idején, vagy akár hét éve. Ez önmagában nézve hatalmas vereség az országnak, a jogállami feltételeket lehetővé tévő keretszabályokkal azonban nőtt az esélye annak, hogy a következő években a választók bizalma ismét egy versenyképesebb, és a jogállamiságot támogató politika felé forduljon.

„A haza, az ország érdeke nem egyezik Orbán Viktor érdekeivel. Miközben országunk szegénységére hivatkozva szerzett innen-onnan hárommilliárd eurót, valójában ennél jóval nagyobb összegű veszteséget szenvedett Magyarország az ő politikája miatt, aminek megint csak hosszabb ideig isszuk a levét” – magyarázta Ujhelyi István.

Ami Orbán brüsszeli terveit illeti, focihasonlattal élve, az MSZP európai politikusa 4-0-ra értékelte a miniszterelnök kinti vereségét, ellenben ha Magyarországot nézzük, „továbbjutásnak megfelelő döntetlent értünk el, mert azzal, hogy az Unió rá fogja végre venni a kormányzatot arra, hogy a támogatást jogszerűen költse el, tartsa a jogállamiságot, az eredmény” – hangsúlyozta Ujhelyi.

Emlékeztetett, miközben a három legszegényebb ország egyikeként kapott az ország hét évre hárommilliárdot mintegy szociális segélyként, összességében hazánk jóval kevesebb támogatást kapott, mint a szocialista kormány idején, vagy akár az előző hétéves ciklusban. „Ez a Fidesz saját, propagandára épülő kormányzásának következménye, hiszen a foglalkoztatási adatok alapján dőlt el a támogatás összege. Már akkor is többször elmondta az MSZP, hogy kozmetikázott számokról van szó” – tette hozzá.

Ujhelyi elmondta, noha tudni lehetett, hogy az Uniónak 2015-2019 közötti számokból kellett kiindulnia, a kormány a saját hatalma érdekében – de sajnos a magyar családok kárára – feljavította a munkanélküliségi számokat és mutatókat.

„Ha minden egyes diákszövetkezeti tagot és azt a 140.000 diákmunkát vállalót is beleszámolják az állami foglalkoztatottak közé, ha a közalkalmazottakat, a közmunkásokat csak azért alkalmazzák, hogy gyönyörű számsorokat lehessen bemutatni, hogy „mekkora foglalkoztatottság van ma Magyarországon” és „paradicsomi” állapotokról lehessen beszélni itthon, az nem találkozik a valósággal.

Ellenben az Európai Bizottság abból indult ki, amit a magyar kormány leadott a magyar foglalkoztatási viszonyokról, tehát a kormány hibájából lett kevesebb a pénz.

Csalt eddig, elhazudta a valóságot a magyar választók és az európai közösség elől is, most viszont felháborodva követeli szegény országként a támogatást” – foglalta össze a szocialista politikus.

Kapcsolódó párttagok