40 millió európai állampolgár érdeke nem hagyható figyelmen kívül!

"Az Európai Bizottság egyszer és mindenkorra hagyja abba a csiki-csuki játékát, a kettősmérce alkalmazását a kisebbségi jogok kapcsán! Rendkívül vitatható és árulkodó a Bizottság mostani döntése, amelyben elutasítják a kiválóan előkészített 'Minority SafePack' kisebbségvédelmi kezdeményezést. A Lisszaboni Szerződés is rögzíti a nemzeti kisebbségek jogait, mint jogállami követelményt. Az Európai Unió minden csatlakozni kívánó országon számon kéri a kisebbségek helyzetét. Ha a Bizottság most azzal érvel, hogy a kisebbségvédelem nem uniós kompetencia, akkor milyen alapon kéri ezt számon az uniós tagjelöltektől? Érthetetlen és ellentmondásos a mostani döntés azért is, mivel a Bizottság is elismeri, hogy kezdeményezés intézkedési területei között vannak olyanok, amelyek hatáskörébe tartoznak. Ha a Bizottság továbbra is a már meglévő uniós joganyagra hivatkozva utasít el beadványokat, akkor az európai polgári kezdeményezésbe vetett bizalom hamar le fog nullázódni! Az őshonos nemzeti kisebbségeket is megilleti az uniós szintű védelem! Az Európai Unió nem söpörheti le az asztalról egyetlen tollvonással negyven millió kisebbségi európai állampolgár akaratát!" - fogalmazott Tabajdi Csaba, a Kisebbségügyi Intergroup (Frakcióközi Munkacsoport) elnöke miután az Európai Bizottság elutasította az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Dél-Tiroli Néppárt és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által benyújtott európai polgári kezdeményezést.

A szocialista EP-képviselő hozzátette: "Érdemes lenne megfontolni egy új kezdeményezés benyújtását, amelyben a kezdeményezők a Bizottság által az EU hatáskörébe tartozónak vélt területekre fókuszálnak.  Hiszen a Bizottság elutasításában felveti a jogi aktus végrehajtását egy kisebbségvédelmi keretrendszer kialakítása érdekében azon területeken, amelyek az európai szerződésekben szereplő kompetenciákon belül vannak. Nem szabad kiengednünk az Európai Bizottságot a szorításból, mindenképpen rá kell vennünk, hogy foglalkozzon a kisebbségvédelemmel uniós szinten. Egy uniós kisebbségvédelmi keretrendszer kialakítása nem csak magyar, hanem közös európai ügyünk is!"
 
"A berlini fal leomlása a közép- és kelet-európai államok elmúlt két évtizedének legfontosabb kezdeményezése az RMDSZ, a Dél-Tiroli Néppárt és a FUEN által javasolt európai polgári kezdeményezés. E kezdeményezés felszólítja az Európai Bizottságot, hogy átfogó európai kisebbségvédelmi rendszert hozzon létre. Az Európai Bizottság érthetetlen döntése után a Kisebbségügyi Intergroup (Frakcióközi Munkacsoport) következő ülésén az Európai Bizottság illetékeseinek, valamint az RMDSZ politikusainak jelenlétében tárgyalja meg az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos további teendőket." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.
 
"A Bizottság döntésének fényében kiemelten fontos, hogy az Európai Parlament is nyomást gyakoroljon az uniós intézményekre egy kisebbségvédelmi keretrendszer kialakítása érdekében. Kezdeményezésemre és vezetésemmel a Kisebbségügyi Intergroup (Frakcióközi Munkacsoport) előkészített egy, az európai kisebbségvédelem jogi alapjait rögzítő parlamenti állásfoglalás tervezetet, amelyet év végén fogadhat el az Európai Parlament plenáris ülése. Az állásfoglalás megkerülhetetlen hivatkozási pontot teremtene az uniós kisebbségvédelmi rendszer kialakításához, valamint további nyomást gyakorolna az Európai Bizottságra." - fogalmazott Tabajdi Csaba.