MTI/mszp.hu | Belföld | nyugdíjaztatás 40+
2015. szeptember 16. 11:31

40+ Mintha a Fidesz pártjogászai döntöttek volna

Az MSZP szerint a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló alkotmánybírósági döntést mintha egy olyan testület hozta volna, amely a Fidesz pártjogászaiból áll.

Gúr Nándor, a párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón ezt arra reagálva közölte, hogy az Alkotmánybíróság keddi döntése szerint alkotmányellenes a Kúria azon döntése, amely lehetővé tette a férfiak - nőkhöz hasonlóan - 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. Így nem lehet megtartani az erről szóló népszavazást.

A szocialista politikus úgy értékelte a döntést, hogy az mintha politikai megrendelésre született volna.

Gúr Nándor szerint a szakszervezeteknek sikerült volna összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat. A Fidesz azonban minden formai eszközt bevetett annak érdekében, hogy ellehetetlenítse az emberek szabad döntési lehetőségét - tette hozzá. Véleménye szerint "ez a legnagyobb fokú aljasság".

Az MSZP-s politikus szerint hazugság volt az elmúlt hónapokban az üggyel kapcsolatban, hogy nem lett volna forrás az intézkedés bevezetésére. Elmondta, az áfacsalások felszámolásával, a feketefoglalkoztatás, illetve a feketegazdaság szűkítésével lehetne forrást találni a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának biztosításához.

Jelezte, hogy az MSZP a későbbiekben is támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti az esélyegyenlőséget.

Gúr Nándor kitért arra is, el kell gondolkozni azon is, hogy megváltoztassák-e a népszavazás intézményét, hogy olyan referendumokat lehessen tartani, amely a magyar emberek érdekét szolgálja.