Északonline
2011. október 27. 17:35

450 milliárddal fizethetünk többet

A főleg kiskeresetű emberektől az MSZP szerint ennyivel több pénzt szedne be az ideinél 2012-ben a kormány.

450 milliárd forintnyi többletterhet rakna az emberekre az Orbán-kormány által benyújtott jövő évi adótörvény tervezete: csak a szegények adójaként emlegetett áfa 27 százalékra történő megemelésével 150 ezer millió forint pluszbevételt remél a kabinet. Ez az adónem a kiskeresetűeket, a szegényeket sújtja leginkább, hiszen azoknak a termékeknek (például az élelmiszereknek) emeli az árát, amin egyszerűen már nem lehet már spórolni. A gazdagokat, a jól keresőket ugyanakkor továbbra is jutalmazzák, nem tágítanak az egykulcsos személyi jövedelemadó ötletétől, noha az már régen bebizonyosodott, hogy az erre épülő fogyasztásélénkítés nem jött be, ez a gazdaságpolitika megbukott. Minderről Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke (képünkön balra) és dr. Varga László országgyűlési képviselő, a szocialisták megyei elnökhelyettese számolt be csütörtökön, Miskolcon.

Gúr Nándor elmondta: az adóemelések, új adók bevezetése (például az ingatlan értékének akár 3 százalékát is elérő ingatlanadó, vagy az ebadó kivetésének lehetősége) mellett kizsigerelik az önkormányzatokat (elveszik a vagyonukat, jelentősen csökkentik a normatíváikat), s alaposan megvágják a munkanélküliek foglalkoztatásának elősegítésére, az állástalanok támogatására fordítható kiadásokat is. Ez utóbbiról szólva rámutatott: a Fidesz ugyan létrehozta a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot, de ez csupán annyiban különbözik az elődjétől, hogy jóval kevesebb pénzből gazdálkodhat. „55 milliárd forintba került annak a szónak az odabiggyesztése, hogy nemzeti?" – tette fel ironikusan a kérdést. Szerinte elképzelhetetlen, hogy 200 ezer ember vegyen részt jövőre folyamatosan a közfoglalkoztatásban, miközben tudjuk, hogy csupán 132 milliárd forintot terveztek be a program finanszírozására

Dr. Varga László hangsúlyozta: teljesen más társadalom- és gazdaságpolitikát hajt végre a Fidesz, mint amit ígért másfél éve, a választások előtt. Akkor három kitörési pontról beszéltek Orbánék: növelik a foglalkoztatást (10 év, 1 millió új munkahely), csökkentik az államadósságot, fokozzák az ország gazdasági teljesítményének növekedését. Ehhez képest ma 60 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint a válság előtt (a ciklusra tervezett 400 ezer új munkahely ígéretéből előbb 300 ezer lett, most meg már nem is beszélnek új munkahelyekről), az államadósság még nőtt is (úgy, hogy közben elkobozták és elköltötték az államadósság 12 százalékáért felelős magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat), a GDP növekedése pedig nemhogy fokozódott volna, a közgazdászok többsége egyenesen recessziót, vagyis a GDP csökkenését várja 2012-től. Ezt a szánalmas bizonyítványt rontja tovább a kormányzat az adóemelésekkel (már most 400 forint felett jár például a gázolaj literje, de a jövedéki adóemelés miatt november 1-jén ez még feljebb megy, legalább 16 forinttal. A Fidesz pedig lapít, noha ellenzéki pártként a 300 forintos üzemanyagáraknál a szocialista kormányok fejét követelte).

A szocialista képviselő kijelentette azt is, hogy ennek a hibás gazdaságpolitikának, a szegények és kiskeresetű emberek megsarcolásának már most látszanak a következményei: a Fidesz kormányzásának másfél éve alatt mintegy egymillióval nőtt a létminimum alatt élők száma, a magyarok gyermekvállalási kedve pedig sohasem látott mélyponton áll (a II. világháború óta nem volt ilyen alacsony a születésszám, mint most).

A fentiek miatt mindkét MSZP-s képviselő úgy vélekedett, hogy – mint ahogyan Gúr Nándor fogalmazott – „Matolcsy őrületei tönkre teszik az országot". Ennek elkerülése érdekében azt javasolják, hogy a 2012-es költségvetést ne a kormány által beterjesztett javaslat alapján fogadja el a parlament, hanem az MSZP alternatív költségvetésében megfogalmazottak szerint, vagyis „az elszegényedés költségvetését váltsa fel a munkahelyteremtés költségvetése". Gúr Nándor ennek apropóján ismertette a szocialisták javaslatainak főbb elemeit is. Eszerint visszaállítanák például a kétkulcsos adórendszert (a második, 32 százalékos kulcsot bruttó 5 millió forint feletti éves jövedelemnél, vagy afelett alkalmaznák), s csökkentenék az élőmunkát terhelő járulékokat először 3, majd további 2 százalékkal. Az adórendszert az MSZP úgy alakítaná át, hogy a dolgozó, gyereket nevelő, átlagos, vagy átlag alatti jövedelműek is hozzájuthassanak azokhoz a kedvezményekhez, amiket most csak a magas jövedelműek élvezhetnek.