mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 18. 12:13

5-18%-os élelmiszeráfát, nettó 220.000 forintos minimálbért ajánl az MSZP

5-18%-os élelmiszeráfát, nettó 220.000 forintos minimálbért ajánl az MSZP
A svájci indexálású nyugdíjemelés mellett egy 13. havi, egyenlő összegű juttatással zárkóztatnák fel az igazságtalanul alacsony nyugdíjakat.

Ha tavasszal nem lesz kormányváltás, akkor az ország túl alacsony jövedelmű többségének a következő kormányzati ciklusban is vérlázítóan alacsony marad a jövedelme – figyelmeztetett Korózs Lajos, országgyűlési képviselő, a Parlament Népjóléti bizottságának szocialista elnöke kedd reggel az ATV Start című műsorában.

Elmondta, az MSZP nyugdíjemelési konstrukciójával minden nyugdíjas jobban járna.

„Mi szakítani akarunk az inflációkövető nyugdíjemelési technikával, (…) ami az évszázad átverése. Orbán Viktor nem mond mást ezzel az inflációkövető nyugdíjemeléssel, mint azt, hogy ha te nyomorultul, rosszul éltél a múlt évben, akkor garantálja neked, hogy az idén is nyomorultul, rosszul fogsz élni, de még jövőre is, hogy ha ő marad kormányon”..

Rámutatott, a szocialisták javaslata, vagyis a svájci indexálásához való visszatérés egyértelműen jobb lenne minden nyugdíjas számára, hiszen minden olyan nyugdíjemelési technika, amely magasabb, mint az inflációs növekedés, jobb a nyugdíjasoknak.

Korózs hangsúlyozta, a nyugdíjrendszer elképesztő igazságtalanságainak részleges kiigazításához a 13. havi juttatás tudna hozzájárulni, amelyet az MSZP mindenkinek azonos összegben adna oda, mivel annak nincs köze sem a szolgálati időhöz, sem a járulékfizetéshez. „Nekem szociáldemokrataként az nem fér bele, hogy valaki, mondjuk, kétmillió forintos havi nyugdíjat kap, és a közösből adjunk neki még kétmillió forintot évente. (…) A 13. havi juttatást arra kell használni, hogy a nyugdíjakon belüli egyenlőtlenségeket, azokat az aránytalanságokat, amelyeket az elmúlt évek eredményeztek, valamelyest tompítani lehessen (…), hiszen mindenkinek ugyanannyiba kerül a kenyér, a tej, az étolaj a boltban, a piacon a zöldség”.

Pártja áfacsökkentési terveiről a Népjóléti bizottság szocialista elnöke elmondta, az élelmiszer áfát 18%-ra, az alapvető élelmiszerek áfáját pedig 5%-ra csökkentenék. „Ez jelentősen segítene az alacsony jövedelemmel, alacsony nyugdíjjal, alacsony fizetéssel rendelkező családoknak, háztartásoknak. Borzasztóan elszabadultak ezek az árak. Pontosan lehet tudni, hogy egy 25-30%-os étolajár növekedésnél, egy 8-10%-os liszt árnövekedésnél és egy 30-35%-os búzafelvásárlási árnövekedésnél mi lesz a következmény! A következmény az lesz például, hogy 400-420 forint lesz a fehér vagy félbarna kenyér kilónkénti ára, és így a többi pékárué is felmegy majd”.

Korózs Lajos emlékeztetett a V4-es országokban 20-25%-kal, így például Szlovákiában is 25%-kal magasabb a minimálbér, mint Magyarországon, a nettó órabér pedig hátulról a harmadik helyen van nálunk az EU-n belül. „Innentől kezdve azt gondolom, hogy a belengetett 200.000 forintos minimálbér elég kevés lesz (…), inkább 220.000 felé kéne nekünk haladni és nem kell a radikális emeléstől félni. Én azt látom, hogy az inflációt, amit a kormány nem akar letörni, (sőt, érdekelt abban, hogy a jelenlegi szinten vagy magasabban legyen), (…) bizony a háztartások fizetik meg.

A bankok jól járnak, mert ők hitelkihelyezők lesznek, az emberek pedig nem tudnak megélni a fizetésükből, ezért hitelfelvételre fognak szorulni (…). Ezért én nem tartom ördögtől valónak, hogy radikális emelésre kell sort keríteni a következő években”.

Kapcsolódó párttagok