500 forintos napszámos órabért javasol a Közmunkás Szakszervezet

Az MTI híradása szerint tegnap este a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke költségvetési csalással vádolt meg polgármestereket és közmunkásokat, valamint bűnpártolás gyanújába kevert mezőgazdasági vállalkozókat. 

Véleményünk szerint rossz az az irány, amelyet Győrffy Balázs képvisel. Rossz, terméketlen és önsorsrontó, hiszen a Pintér Sándor belügyminiszter úr által beterjesztett, a rabszolga-munkaerőpiac megteremtéséről folyó javaslat vitáját a kölcsönös vádaskodás és sárdobálás felé tolhatja. Ebből az embereknek már elegük van. Ez nem szolgálja a közmunkások ügyét, nem segít a polgármestereknek, és végső soron rossz az agrárvállalkozóknak is.

Éppen ezért sértegetés helyett a Közmunkás Szakszervezet bérajánlattal él a mezőgazdasági munkaadói szervezetek és belügyminiszter úr felé. Javasoljuk, hogy a napszámos minimum órabér ne lehessen kevesebb, mint a közmunkás órabér csaknem kétszerese, azaz kb. 500.-Ft/óra.

Javaslatunk méltányos és igazságos. Méltányos, mert nem kér többet, a vállalkozóktól, mint a mai átlagos napszámos órabér.

Igazságos a közmunkás-napszámosok felé, mert nem lehet kevesebb a bérük, mint a mai átlagosan kifizetett idénymunkás órabér.

Természetesen javaslatunkról és annak részleteiről azonnal hajlandók vagyunk tárgyalni a mezőgazdasági munkaadói szervezetekkel és egyben felkérjük a Magyar Szakszervezeti Szövetséget, hogy a tárgyalásokhoz a KSZ számára adjon szakmai segítséget.

Közmunkás Szakszervezet Országos Elnöksége