mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. március 03. 13:07

5500 egészségügyi dolgozót hagy felállni a kormány a harmadik hullám drámai adatait semmibe véve!

5500 egészségügyi dolgozót hagy felállni a kormány a harmadik hullám drámai adatait semmibe véve!
Felfoghatatlan, hogy a kormány pont most, a legnagyobb válság közepén gyengíti tovább az egészségügyet: ez kompenzációs lépéseket igényel – állítja az MSZP. A párt szerint az iskolákat is be kellene zárni 2-3 hétre, 100%-os táppénzzel az otthonmaradó szülőknek.

Az egészségügynek most nem áll rendelkezésére a kellő kapacitás, ez rendkívüli intézkedéseket követel – mutatott rá Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerda reggel az ATV Start című műsorában.

„Eddig 5500 ember távozott az egészségügyből, tehát szép kis leépítést hajtott végre Orbán így az egészségügyi válság kellős közepén. Ez nem jó” – húzta alá.

Kunhalmi elmondta, XVIII. kerületi egyéni országgyűlési képviselőként folyamatosan tartja a kapcsolatot a szintén érintett Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházzal, amiből világosan látszik, mennyire nehéz lesz rögtönzött átszervezésekkel pótolni a kiesők munkáját.

Kérdésre bemutatta, hogy a pártja által remélt 2022-es kormányváltás után milyen az egészségügyet javító lépéseket tervez az MSZP. „A következő kormánynak egyrészt vissza kell adnia az egészségügynek azokat a forrásokat, amelyeket a fideszes kormány az elmúlt 10 évben kiszedett a rendszerből, hiszen a szociális rendszerből, az oktatásból és az egészségügyből is rettentő sok forrást kivontak. A következő négy évben biztos, hogy további 20-30%-os béremelést kell fokozatosan adni az egészségügyiseknek, a munkakörülményeiken is javítani kell és a reformokat az őket képviselő érdekképviseleti szervek bevonásával kell végrehajtani” – szögezte le.

A szocialista politikus élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, és azt, hogy az egészségügyre GDP arányosan nagyon keveset költöttek. „A legtöbb pénzt az oligarcháinak játszotta át a kormány, aztán költött az ezt megvédő államra, költött a politikáját ideológiailag alátámasztó egyházakra, és a negyedik legtöbbet a sportra. Minden másra jóval kevesebbet költött ezeknél: ha csak az oktatást nézzük, ott minimum 6%-ot el kellene elérni, az egészségügyben pedig legalább 1,5-2%-kal többet” – emelte ki.

Kérdésre megerősítette, az MSZP oltáspárti, és ha csak a nem EU-szabvány kínai vakcinával oltathatná be magát, megtenné. A válság kezelésével kapcsolatban hangsúlyozta, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű, az EU által bevizsgált vakcina, addig, a jelen helyzetben, az MSZP álláspontja szerint korlátozni kell a jelenléti oktatást. „A covid-járvány első hullámát viszonylag jól úsztuk meg köszönhetően annak, hogy a kormány hallgatott az MSZP-re és bezárta az iskolákat. A mostani variánsok agresszív támadása miatt az MSZP részéről azt mondjuk: most be kell zárni, de csak úgy, hogyha 100%-os kompenzációt kapnak az otthon maradni kényszerülő szülők és a pedagógusok. Talán csorog annyi vakcina 2-3 hét alatt, hogy utána ismét elég lesz csupán a 14 év felettieket otthon tartani” – tette hozzá.

„Mi nagyon féltjük a gyerekeket: látjuk, hogy a digitális oktatás most az 1-2. osztályosoknál szinte kivitelezhetetlen. Ezért az iskolabezárások mellé követeljük a 100%-os kompenzációt is az otthonmaradó szülőknek – ezt rendkívül fontos hangsúlyozni, mert a kettő együtt értendő!” – szólította fel a kormány az MSZP társelnöke.

Végezetül reagált a sajtóban megjelent értesülésekre Komjáthi Imre és általában az választásokon induló MSZP-csapat ügyében. „Az MSZP előválasztás párti, mert ez lehetőséget ad az elindulásra: meg lehet mondani, hogy milyen jövőt szeretnénk például a XVIII. kerületben, milyen jövőt szeretnénk az országnak! A jelöltjeinket egyszerre fogjuk bejelenteni, hamarosan. Magam inkumbens jelölt vagyok, hiszen már 2018-ban is sikerült győznöm. Komjáthi Imrét sokan hívják sok helyre, hiszen a magyar munkavállalókat az egyik leghitelesebben képviselő politikus. Nem csoda, hogy Csepelen is megkeresték, hiszen nagyon kell oda egy olyan képviselő, aki hangosan és hathatósan képes képviselni a választókat” – mutatott rá.

Megerősítette, a köztársaságpárti szövetség a fő kérdésekben már meg is állapodott. „A 2019-es októberi önkormányzati előválasztásunk is nagyon sikeres volt, így nagy bizakodással nézhetünk ennek is elébe, ez fel fogja tüzelni a szavazókat, hiszen bevonjuk a polgárokat abba, hogy ki induljon, ők dönthetnek”!

 

Kapcsolódó párttagok