mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. február 16. 17:13

5,1%-os gazdasági visszaesés: a Fidesz az oligarcháit mentette meg az ország helyett

5,1%-os gazdasági visszaesés: a Fidesz az oligarcháit mentette meg az ország helyett
Varga Mihálynak és a kormánynak nincs oka a büszkeségre, mivel az általuk kreált „Magyarország történetének legnagyobb, legátfogóbb, a gazdaság növekedését és élénkítését segítő akciótervével” a rendszerváltás utáni egyik legnagyobb gazdasági visszaesést sikerült elérniük.

 A nemzetközi példákat a saját maguk fényezésére felvonultató fideszes politikusok figyelmét felhívnánk arra a szempontra, hogy nem mindegy, hogy milyen teljesítményről sikerült összehozniuk az 5,1%-os zuhanást. Ugyanis a Fidesz csak szeretné, ha Magyarország a mikro- és makrogazdasági adatok tekintetében a „lecsúszó nyugat”, például Ausztria vagy Franciaország helyében lenne.

A Fidesz egyik legfőbb bűne, hogy a gazdaságba beáramló költségvetési forrásokat nem a megfelelő helyre irányítja és következetes politikával megszüntette a versenyt is a területen. A kormány kialakította az állami megrendelések kizárólagos győzteseinek szűk körét: minden közpénzből fedezett beruházásnak, vásárlásnak adott a kizárólagos nyertese, illetve beszállítója, kizárva ezzel az érdemi - egyre gyakrabban még - a formális versenyt is.

Az ő körükben kezdett őrült pénzszórásba a kormány, aminek az lett az eredménye, hogy az államadósság és a költségvetési hiány is elszállt, a gazdaság teljesítménye pedig 5,1%-ot zuhant. Rengeteg pénzt költött el a Fidesz-rezsim olyan dolgokra – az űrkutatástól kezdve a Semjén-féle vadászati világkiállításig –, amelyek egyáltalán nem járultak hozzá a gazdasági válságból való kilábaláshoz. Ennek a következménye pedig az, hogy most, amikor tényleg állami megrendelésekkel kellene újraindítani a gazdaságot, akkor nem lesz rá forrás, így pedig nem lesz gyors és fenntartható növekedés Magyarországon.

Az MSZP szerint nem újabb értelmetlen presztízsberuházások vagy közpénzből fenntartott stadionok kellenek, hanem olyan beruházásokat kell megvalósítani, amelyek hozzá tudnak járulni a gazdaság növekedéséhez.

 

MSZP

 

Bővebb információ: Szakács László, országgyűlési képviselő