mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. október 20. 12:55

5 ezer daganatos beteg láthatatlan maradt az egészségügy számára, de Rétvári szerint minden rákbeteget elláttak

Rétvári Bence kedden az Országgyűlésben azt mondta, hogy Franciaországban még a rákos betegeket sem látták el, mert annyira nagy volt a terhelés a kórházakon a koronavírus miatt, ellenben Magyarországon ilyenre nem került sor.

A valóság azonban ismét szembejött, ugyanis egy új kutatás szerint a járvány kitörése óta 5 ezer daganatos beteget nem talált meg a magyar egészségügyi rendszer. Azaz több ezer beteg nem kap kezelést, aminek okai elsősorban a szervezett szűrések többszöri, időleges felfüggesztése, az egészségügy járvány alatti leterheltsége és a kórházi ellátások átszervezése.

Rétvári államtitkárt emlékeztetnénk, hogy áprilisban még ő maga állt ki az onkológiai szűrővizsgálatok felfüggesztése mellett az egészségügyi intézmények rendkívül leterheltségére hivatkozva. Az MSZP és a szakmai szervezetek azonban már akkor elmondták, hogy ennek a kapkodva, a szakmai szempontokat mellőzve meghozott döntésnek nagyon súlyos következményei lesznek és ezért követelték a vizsgálatok újraindítását. Ráadásul Kásler Miklósnak onkológusként tisztában kellett lennie a döntés súlyával, de úgy tűnik, hogy miniszterként a saját szakterületén kívül bármi mással szívesebben foglalkozik.

Az új adatok ismeretében Kásler Miklós és Rétvári államtitkár válaszokkal tartoznak, ezért írásbeli kérdésekkel fordulunk a minisztériumhoz. Készült bármilyen kormányzati felmérés arról, hogy milyen következményekkel járt az onkológiai szűrővizsgálatok felfüggesztése? Kormányzati részről továbbra is jó döntésnek tartják a vizsgálatok korábbi felfüggesztését? Mit tesz a kormány az intézkedés miatt fel nem fedezett betegek megtalálása érdekében?

Az MSZP szerint a rákszűrés jelentősége nem csökkenhet még a koronavírus-járvány idején sem! A betegség korai felismerése életmentő jelentőségű, ezért a vizsgálatok nem tűrhetnek halasztást, hiszen Magyarország már így is a világ élvonalába tartozik a daganatos megbetegedések okozta elhalálozások rangsorában. Az MSZP éppen ezért támogatja az Európai Egészségügyi Unió megvalósítását, amivel hosszú távon garantálni lehet hazánkban mindenki számára az európai szintű és minőségű egészségügyi ellátást.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő