Belföld | élelmiszerár napirend előtt parlament
2013. március 25. 19:03

5 százalékra kell csökkenteni az élelmiszerek áfáját!

Nagyobb mértékű, igazságosabb és fenntartható rezsicsökkentésre van szükség – mondta Lukács Zoltán napirend előtti felszólalásában az országgyűlés mai ülésén. Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte, hogy ott kellene rezsit csökkenteni, ahol nagyobb a baj és nagyobb a szükség, valódi segítséget kell adni az embereknek. A szocialista politikus azt is hangsúlyozta: minden olyan intézkedést támogatnak, amely a Fidesz által előidézett szociális válsághelyzetben segíti az embereket.

Az elmúlt három éveben rendkívüli terheket rótt a kormány a lakosságra, új adók sokaságát vezették be – emelte ki napirend előtti beszédében Lukács Zoltán. – Vannak olyan új adók amelyeket közvetlenül és vannak olyanok, amik közvetve terheltek a lakosságra. Húsz százalékkal emelkedtek a megélhetés költségei. A 27 százalékos áfától a sárga-csekkadóig számolhatatlan már a fizetni való. A tranzakciós illetéket, a bankadót, a telefonadót pedig a cégek áthárítják az emberekre – jelentette ki a szocialista politikus. Hozzátette: minden olyan intézkedést támogatnak, amely a Fidesz által előidézett szociális válsághelyzetben segíti az embereket. Igazságosabb és fenntarthatóbb rezsicsökkentést az igazi megoldás – tette hozzá Lukács Zoltán. – Ott kellene rezsit csökkenteni, ahol nagyobb a baj és nagyobb a szükség, figyelembe kell venni a szociális helyzetet és a fogyasztás mennyiségét is – hangsúlyozta. Ezért a szocilisták egy törvényjavaslatot és egy határozati javaslatot nyújtottak be az országgyűléshez. – A törvényjavaslat egyik fontos eleme, hogy az élelmiszerárak áfáját szociális céllal csökkentésék 5 százalékra, de szükség van a differenciált árképzésre is a gáz– és villamosenergia árak tekintetében is – mondta a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

A szocialisták határozati javaslata szerint az állam a saját cégeinél is vizsgálja meg a profitot, hiszen annak ésszerű szabályozásával további 5-10 százalékos rezsicsökkentés lenne elérhető.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára érdemben nem válaszolt a szocialisták törvény– és határozati javaslataira. Az igazságosabb és fenntartható rezsicsökentésre sem reagált, valamint egy szót sem ejtett a szocialisták határozati javaslatáról, ami az állami cégek profitjának vizsgálatáról szól. Ugyanakkor azt mondta: 0,9 százalékos a reálbér növekedés, az idén további emelkedés várható, így csökkenhetnek majd tovább a lakosság terhei. Ez a megoldás, nem pedig az ÁFA csökkentés. Konkrátan tehát egyetlen felvetésre sem válaszolt. Az emberek számára talán legfontosabbal, az áfa 27 százalékról 5-re való csökkentésével kapcsolatban sem foglalt állást. Szokása szerint ismét a múltat hozta fel példának, 2006-ot, amikor az akkori szocialista kormány 5 százalékra csökkentette az alapvető megélhetéshez szükséges termékek áfáját. Cséfalvay Zoltán szerint ez akkor sem volt jó intézkedés, mert szerinte a kereskedők vitték el a hasznot, a lakosság nem profitált az 5 százalékos áfakulccsal. A szocialisták padsoraiban nem nagyon értették az államtitkár eme eszmefuttatását. Ha ugyanis valaki mondjuk 27 százalék helyett 5 százalékot fizet a boltban, akkor ugyan milyen haszon elmaradásról lehet szó – morfondíroztak többen is.