600 milliárd forint pluszforrást képzünk

Az MSZP választmányának helyettese és a stratégiai bizottság elnöke Harangozó Gábor sajtótájékoztató keretében számolt be a párt új programjáról, illetve arról, szerintük miért változtat a Fidesz a választási törvényen.

- Az új választási törvényből, a regisztráció bevezetéséből az látszik, hogy a FIDESZ tudja, nem nyerheti meg a választásokat. Ezért különböző adminisztratív akadályokat görget a választók elé, hogy minél kevesebben járuljanak az urnákhoz – kezdte a sajtótájékoztatót Harangozó Gábor.


- Az új program legfőbb célkitűzése, hogy kihozzuk az országot a recesszióból és így ismét elinduljon a növekedés. Helyre kell állítani a bizalmat Magyarországgal szemben. A legnagyobb probléma az államadósság és annak finanszírozása, viszont ha Magyarországot bizalmatlanság övezi, akkor ennek az adósságnak a finanszírozása több százmilliárdos terhet ró hazánkra. A bizalmat helyreállító lépések nyomán 200 milliárd forinttal csökkenne az államadósság évente. Az új programban az ehhez szükséges lépéseket vettük sorra, illetve szeretnénk egy adópolitikai átrendezést végrehajtani, amiben több kulcsos adórendszert vezetnénk be. Ennek az a célja, hogy a társadalom magasabb keresettel rendelkező rétegei nagyobb részt vállaljanak a terhekből, így csökkenhetnek az alacsonyabb keresettel rendelkezők terhei. Mindez egy három kulcsos adórendszeren keresztül valósulhat meg, amelynek alsó kulcsa alacsonyabb, a felső pedig nagyjából duplája a mostaninak. Ezekből a gazdaságpolitikai intézkedésekből körülbelül mintegy 600 milliárd forintos mozgástere lehet a kormánynak, amit alapvetően arra szeretnénk fordítani, hogy a létminimumon vagy az alatt élők életét picit jobbá tegyük – mondta Harangozó Gábor.

- Szakpolitikai ajánlatunkat is megfogalmaztuk, amelynek lényege a mélyszegénységből kivezető út felállítása, az oktatáspolitika reformjával.  A mostani oktatáspolitika esélytelenné teszi a társadalmi mobilizációt, ahhoz, hogy most valaki egyetemi végzettséghez jusson, több százezer forintra van szükség, természetesen önrészként. Ennek az a következménye, hogy a tehetősebb családok gyermekeinek van csak esélye elit képzéseken való részvételre. Ezen is változtatni akarunk. Be akarjuk vezetni az egyetemi oktatásban az első ingyenes évet, és szociális juttatást akarunk biztosítani a rászorulóknak. Az első év alapján határoznánk meg, hogy valaki tandíjas vagy ösztöndíjas lenne - folytatta.


- A foglalkoztatáspolitikai statisztikák megdöntik azt az alaptézist, hogy ha van gazdasági növekedés, akkor az a foglalkoztatás politikában is javulást hoz. Mi is azt gondoltuk, hogy ha a GDP nő, akkor a foglalkoztatás is bővül. A számok viszont azt mutatják, hogy az elmúlt 15 év alatt 40 százalékkal nőtt GDP és a munkahelyek száma mindössze 5 százalékkal nőtt.  A közmunkaprogram sem járható út, hiszen ez nem más, mint egy kényszermunka. Egy régiónként átgondolt ipartelepítési programot kell folytatni, melynek lényege a külföldi tőke bejövetele, és az, hogy a jövőben mindez itt teremtsen értéket, magyar beszállítók foglalkoztatásával. Mi a szociális gazdaság alapjainak rendszerét szeretnénk megvalósítani Magyarországon. Ennek lényege a hátrányos települések felzárkóztatása, nem többlettámogatással, hanem szociális szövetkezetek létrehozásával és a nonprofit szervetek támogatásával. Mindezt 100 százalékban európai uniós forrásból tudnánk finanszírozni. Ezeknek a lépéseknek az összességével 300 százalékos növekedés érhető el, amelyet a kilátástalan helyzetben lévők életminőségének javítására fordítanánk – mondta Harangozó Gábor, az MSZP választmányának elnökhelyettese.