2012. január 05. 12:44

60 után kezdődik csak a java

Az Európai Bizottság 2010. szeptemberi javaslata alapján, 2011. szeptemberében az Európai Parlament és a Tanács 2012-t az aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás európai évének nyilvánította.

Napjainkban sajnos túl gyakran fordul elő, hogy az öregedésre eredmény helyett fenyegetésként gondolunk, miközben a társadalom fiatalabb fele sokszor teherként tekint az egyre növekvő számú időskorúra, holott az idősek értékes tapasztalatai és szakértelme a fiatalok számára is hasznosnak bizonyulhatna. Az ellentmondás feloldása az aktív időskorban rejlik, azaz az idő múlásával is aktívnak kell maradni.

Az aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás európai éve tehát nemcsak a fiatalabb korosztályhoz kíván szólni, hanem az idősebbekhez is: az előttünk álló évben Európa-szerte sorra kerülő rendezvények és konferenciák arra igyekeznek majd rávilágítani, hogy nem kell félni az idősödéstől, mert 60, 70 vagy 80 évesen is megtalálhatjuk helyünket a társadalomban. Az aktív idősödés lényege, hogy az évek előrehaladásával, egyre többet hozzunk ki magunkból, ne pedig kevesebbet.

Az aktív idősödés európai évének célja továbbá, hogy olyan innovatív megoldásokra hívja fel a figyelmet, amelyek – az idősek bevonásával – hozzásegítenek a gazdasági és társadalmi válság kihívásainak leküzdéséhez.

Az aktív idősödés cselevést kíván meg a gazdasági élettől és a társadalom egészétől is, hiszen a munkaerőpiacot, az egészségügyet, a szociális ellátásokat, a felnőttoktatást, a közlekedést vagy éppen az informatikai szektort alkalmassá kell tenni az idősek bevonására.