mszp.hu | Belföld
2024. június 11. 13:55

65 évvel ezelőtt született Kiss Péter, az MSZP és a magyar baloldal meghatározó politikusa

65 évvel ezelőtt született Kiss Péter, az MSZP és a magyar baloldal meghatározó politikusa
Kiss Péter 65 évvel ezelőtt, 1959. június 11-én született Celldömölkön, sajnos közel 10 éve nincs már közöttünk. Hiánya máig betöltetlen űrt jelent a magyar közéletben. Az alábbiakban róla emlékezünk.

Kiss Péter személyiségét és életútját jól jellemzi az gondolat, amelyet Lendvai Ildikó fogalmazott meg búcsúztatásakor: „Péter a gordiuszi csomót sem átvágni akarta volna, hanem kibogozni”.

Nagy tudással és széles látókörrel bíró, tapasztalt, illetve mindenkor felkészült, naprakész és a problémákat folytonosan megoldani akaró kiváló, és tisztességes politikus volt.

„Kiss Péter baloldali elkötelezettsége mentes volt a demagógiától, modern, európai irányultságú volt. Baloldaliságának pillére volt a demokratikus értékrend és a társadalmi igazságosság. Egyáltalán nem közhely azt mondani, hogy Magyarország, a demokratikus baloldal, az MSZP helyzetében most különösen nagy szükség lenne rá. Halála pótolhatatlan veszteség, de életműve példaként velünk marad” – fogalmazott Kiss Péterre emlékezve Kovács László, az MSZP volt elnöke.

Nem csupán államférfi, hanem egy generáció tanítómestere és példaképe is volt Kiss Péter, aki a megoldások embereként elkötelezett volt a baloldali eszmék mellett, és életét az emberek szolgálatának szentelte.

Kiss Péter 1992-től egészen 2014-ben bekövetkezett haláláig volt országgyűlési képviselő, több kormányban is miniszterként vállalt szolgálatot, több tárca élén is nagy szakmaisággal, példaértékűen végezte a munkáját.

2004-ben az MSZP országos elnöksége őt ajánlotta kormányfőnek, így jó esélye volna nyílt arra, hogy miniszterelnökként szolgálhassa a hazát.

Nagyon hiányzik a Magyar Szocialista Párt soraiból, de a magyar közélet egészéből is! Felelősségünk, hogy iránymutatásait megfogadjuk, az általa megteremtett értékekre vigyázzunk és emlékét megőrizzük!