Belföld | gettó megemlékezés antifasizmus
2013. február 14. 13:59

68 évvel ezelőtt Budapesten véget ért a háború

A budapestieknek hosszú évek után nem kellett tovább rettegnie a bombázásoktól, az ágyúzástól, a halálos gépfegyver sorozatoktól, a nyilas hordák kegyetlenségétől, a hajnali Duna-parti sortüzek rettenetétől.

Tudom, hogy sokaknak ez a nap felszabadulás volt, és szinte minden budapestinek a háborútól való megszabadulás napja volt.

Ez a nap egy új kezdet, az új békeidők kezdete volt Budapesten.

Nagyszüleink, dédszüleink nemzedékének minden tagja ennek a békének a hőse!

Köszönet jár nekik azért, hogy ha kellett puszta kézzel kikaparták a fővárost a romok alól, és a világ csodájára néhány év alatt újjáépítették Budapestet.

Az ő hitük és akaratuk győzött a nácik, a nyilasok és a korábbi évek bűnös tekintélyuralmi-jobboldali politikájának következményei felett!

Budapest nem lett romváros, nem tűnt el véglegesen. A város erőre kapott és szebb lett, mint valaha.

Budapest elkerülhette volna a rombolást, miként elkerülte azt Párizs, Róma, Bécs.

A németek nem tudtak volna erődöt csinálni a fővárosunkból, ha nem segítik őket hazaáruló magyarok ezrei.

Ma a szélsőjobboldaliak, a bakancsos masírozó újnyilasok, és a Fideszben lévő cinkosaik megpróbálják úgy beállítani, mintha a hazaárulók a kommunista uralomtól védték volna az országot.

Kérdezem kik, ha nem hazaárulók azok, akik hagyták felrobbantani, a többi híddal együtt, a legnagyobb magyar építtette Lánchidat?

Hazaárulók azok, akik miatt a város épületeinek közel harmada rommá vált!

Hazaárulók, akik lövészárokrendszernek használták a budapesti temetőket, géppuskafészeknek eleink síremlékeit!

Hazaárulók, akik egyetlen napra is lehetővé tették a nyilasok rémuralmát, hogy itt és máshol naponta százával lőhessék bele a Dunába a zsidó honfitársainkat, létrehozhassák a gettókat, ahol ezrek estek áldozatául a nyilas bandáknak, vagy haltak éhen.Szerencsére nemcsak hazaárulók és gazemberek voltak 1945-ben.

Így a becsületünk nem veszett teljesen oda!

Megmentették az antifasiszta ellenállás hősei és mártírjai.

Megmentette a mártíromságot vállaló Bajcsy-Zsilinszky Endre.

Megmentették a zsidómentők, a katonák, akik megalapították a Budai Önkéntes Ezredet és több mint 600-uk élete árán lehetővé tették, hogy a náciktól elfoglalt budai váron a szovjet mellett a magyar zászlót is kitűzhessék.

Mi magyar szocialisták büszkék vagyunk antifasiszta hőseinkre!

Fejet hajtunk a mártírok előtt!

Tiszteljük a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségét, amiért nem hagyja elveszni a hagyományt, amire büszkék lehetünk.

Mi, a magyar baloldal képviselői, szövetségben a MEASZ-szal és minden demokratikus erővel, tartozunk azzal az antifasiszta mártíroknak, hogy ne hagyjuk visszatérni az ordas eszméket!

Harcoljunk együtt, hogy ne olyan kormánya legyen az országnak, amely egyetértően védi, ha a kormánypárt egyik alapítója és bértollnoka cikkében a cigányok megsemmisítésére uszít!

Küzdjünk együtt, hogy ne olyan vezetése legyen az országnak, amely lassan egy éve nem tesz semmit, hogy azok, akik meggyalázták ezt az emlékművet, elnyerjék büntetésüket!

Állítsuk meg együtt az újnyilasokat és leplezzük le a kétszínű Fidesz cinkos politikáját!

Ezekkel a tettekkel, minden koszorúnál és virágnál méltóbban tudunk tisztelegni a fasizmus elleni harc mártírjai előtt!

Horváth Csaba,
az MSZP fővárosi frakcióvezetője