mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. június 14. 13:01

7év/7pont: indul a szakmai párbeszéd!

7év/7pont: indul a szakmai párbeszéd!
Továbbra is igyekszik titkolni a Fidesz-kormány, hogy az Európai Bizottság átfogó konzultációt kezdeményezett a Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról.

Úgy látszik, hogy Orbán Viktor csak az általa irányított kérdésekben hajlandó – akkor is csak látszólag – kikérni az emberek véleményét, az szerintük már nem fontos, hogy mire költsük a következő hét évben Magyarországnak járó uniós támogatásokat.

Nyilván azért nem akarnak erről nemzeti-konzultálni, mert ők már fejben, de legalábbis egy felcsúti kockásfüzetben már előre leosztották maguk között.
 
Az MSZP azonban határozottan állítja, hogy a magyar embereknek, a civilszervezeteknek, szakszervezeteknek és önkormányzatoknak igenis beleszólása kell, hogy legyen a 2021-2027 közötti időszakban várható több mint hétezer-milliárd forintnyi uniós forrás sorsába. Mert ez a magyar emberek pénze, nem pedig a kormányfő rokonságáé vagy oligarcha barátaié! A szocialista párt elsőként fogalmazott meg konkrét javaslatcsomagot ennek a hétezer-milliárd forintnak az észszerű és szükségszerű felhasználásával kapcsolatban. Rögzítettük, hogy számunkra a következő évek uniós forrásainak fókuszában az embernek kell állnia.
 
Azt szorgalmazzuk, hogy a magyar embereknek járó támogatást elsősorban munkahelyteremtésre és védelemre fordítsuk, ezeknek a pénzeknek az oktatást, az esélyegyenlőséget, a szociális védelmet, a méltó lakhatást, a méltányos időskori jövedelmet és kiemelten minden polgár minőségi egészségügyi ellátását kell szolgálnia.
 
Fontos része az MSZP platformjain teljes egészében elérhető dokumentumnak, hogy a kormánytól való kiszolgáltatottság csökkentése érdekében jelentős mértékben növelni kell az önkormányzatok által közvetlenül is lehívható forrásokat, így a települések az állami szintre emelt korrupciót kikerülve tudnának támogatást kérni a számukra fontos fejlesztésekre, például szociális bérlakás-programra, vagy helyi egészségügy-fejlesztésre, regionális közlekedési-, vagy épp oktatási- és környezetvédelmi programjaikra.
 
Annak ellenére, hogy az Orbán-kormány sunyít az európai konzultációval kapcsolatban, az MSZP aktívan támogatja az uniós források felhasználásával kapcsolatos uniós párbeszédet. Éppen ezért a következő hetekben érdemi konzultációt fogunk kezdeményezni és folytatni a társadalmi partnerekkel, így az önkormányzati szövetségek, a szakszervezeti föderációk, a kiemelt civilszervezetek képviselőivel az uniós pénzek következő hétéves felhasználásáról.
 
A Fidesz Európa-ellenes politikája sajnálatos módon jelentősen csökkentette a kormánypárt befolyását és tárgyalási pozícióját Brüsszelben, ezért minden követ meg kell mozgatnunk ahhoz, hogy Magyarország nyertese és ne vesztese legyen a következő uniós költségvetésnek!
 
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázötvenedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.
    
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2020. június 14.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21