hir6.hu | Belföld, Gazdaság
2012. december 18. 16:43

A 2013-as költségvetés brutális megszorításokat tartalmaz

Varga Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP Békés megyei elnöke csütörtökön Békéscsabán arról beszélt, hogy recesszióban van az ország, és a helyzeten a 2013-as költségvetés sem segít, az elfogadott tervezet brutális megszorításokat tartalmaz.  

- Hétfőn elfogadta a Parlament a 2013-as költségvetést, és már most látszik, hogy a jövő év rosszabb és küzdelmesebb lesz mind a vállalatok, mind a magánemberek számára. Az elmúlt 22 évben nem volt példa arra, hogy ilyen költségvetést hagyjanak jóvá. A nyár folyamán a Parlament sarokköveket fogalmazott meg, és őszre ígérték ezeknek a kibontását. Azóta kaptunk három Matolcsy-csomagot, és az utolsó pillanatig kérdéses volt a költségvetés – kezdte mondanivalóját Varga Zoltán.

Hozzátette: egy 100 oldalas zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtottak be, és minden frakció kapott egy időkeretet, így négyórás vita előzte meg az elfogadást, aminek következtében a költségvetésnek nem csak a beltartalmát, de a főszámait is megváltoztatták.

Nincs olyan terület, ahol ne lenne megszorítás. Látjuk a felsőoktatást, az egészségügyi vagy az önkormányzati struktúrát, de még a középfokú oktatást is érinti a csökkentés, még ha ezt nyíltan nem is mondják ki. Most állnak fel az oktatási hivatalok, és egyelőre nem látni, ki fogja fizetni a tanárok bérét. Félek, hogy egy rosszízű meglepetés fogja érni az embereket, és nem lesz minden zökkenőmentes. Egy látszik: nagy a káosz. Nincsenek kinevezve a járási hivatalok vezetői, és az is kitűnik, hogy a kicsi önkormányzatokat csúnyán becsapták. A Belügyminisztérium a TÖSZ-al egyeztetve egy maximum-minimum létszámokról szóló „táblázatot" állított össze, és úgy tűnt, megszületik a megállapodás. Azonban a létszámot a kistelepüléseknél lenyesték a nagyobb települések javára. Az önkormányzati szféra komoly vesztese lesz a költségvetésnek, mert ugyan vettek át feladatot tőlük, de ezzel nem áll összhangban a 150 milliárdos forrásmegvonás – mondta az elnök.

Elmondta azt is, hogy számukra egyértelmű, a Fidesz nem akar változtatni a gazdaságpolitikáján. A magyar gazdaság súlyos recesszióban. Az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy az adórendszer is komoly változtatásra szorul, a nagyobb jövedelműeket kell jobban terhelni, és az adóátcsoportosításnak a munkahelyteremtést, -megtartást kell elősegítenie. A nehéz gazdasági helyzetből úgy lehet kilábalni, ha az adózás változik, mert a bizalom nem csak a külföldi cégek részéről, de a belföldi vállalkozások tekintetében is érződik  – tette hozzá Varga Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP Békés megyei elnöke.