A 2014-es költségvetés homokra épített kártyavár

Varga Zoltán, az MSZP Békés megyei elnöke, országgyűlés képviselő a jövő évi költségvetésről tartott szerda délelőtt sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy a 2014-es költségvetés megalapozatlan, homokra épített kártyavár, amelynek a számait egyetlen független elemző sem támasztja alá.

Olyan makrogazdasági tervszámokra épül ‒ fejtette ki Varga Zoltán ‒, amelyeket egyetlen független elemző sem igazol. Ráadásul a jövő évi költségvetést úgy nyújtotta be a kormány, hogy az abban foglaltak végrehajtásához szükséges adóváltoztatásokról még nem döntött. A költségvetés nem az a műfaj, ahol érvényesíthető a „merjünk nagyot álmodni” elve ‒ tette hozzá.

A költségvetésből látható, hogy a kormány próbál osztogatni, de a legtöbbet a számára kedves célokra (stadionok építése, felújítása, presztízs beruházások). Azok az ágazatok, a családok és a vállalkozások ugyanakkor, amelyek az elmúlt három év megszorításainak áldozatai voltak, legfeljebb csak cseppeket kapnak vissza, miközben stadionépítésre, presztízs-beruházásokra százmilliárdok állnak rendelkezésre ‒ mondta Varga Zoltán.

Majd hozzátette: negatív újraelosztás zajlik, vagyis a jóléti juttatások nagy része a felső- és felső-középosztály felé áramlik, miközben a szegények egyre kevesebb pénzt és egyre nagyobb ellenőrzést kapnak. Miközben egyre romlanak a szegénységről szóló mutatók, egyre inkább nyílik a jövedelmi olló, aközben a kormány újabb forrásokat von el a legrosszabb helyzetű társadalmi csoportoktól, köztük a rokkantaktól és a szegényebb gyermekes családoktól is. Az Orbán-kormány lemondott a rokkantakról. Nem emelkedik sem a családi pótlék, sem a közszférában dolgozók illetménye.

A jövő évi költségvetés vesztesei közé sorolta az önkormányzatokat és az egészségügyet is. A feladatfinanszírozási rendszerben továbbra is sok a bizonytalanság, újra növekszik majd a települések következő évekre átvitt adóssága, halmozódnak a „fiókban lévő” számlák. Egészségügyi területen a legnagyobb vesztes az összevont szakellátás. ‒ fejezte be sajtótájékoztatóját Varga Zoltán.