mszp.hu | Gazdaság
2023. július 07. 13:41

A 2024-es költségvetés az emberek cserbenhagyásának költségvetése

A 2024-es költségvetés az emberek cserbenhagyásának költségvetése
A mai napon az Országgyűlés elfogadta a „Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről” szóló törvényjavaslatot, így ismét fiktív költségvetése lett hazánknak.

Az MSZP politikusai többször elmondták, hogy a 2024-es költségvetésnek már a benyújtása is meglehetősen problémás, hiszen egy költségvetés tervezésének a folyamatát valamikor ősszel célszerű megkezdeni, ugyanis ekkor kezdenek körvonalazódni azok a számadatok, amelyek a pontos tervezhetőséghez elengedhetetlenek. A megtárgyalt tervezetet pedig célszerű valamikor év vége felé elfogadni. Az elfogadott dokumentum jelen formájában fiktív, hiszen számtalan olyan adat még nem ismert a jövő évre vonatkozóan, amelyek alapjaiban változtathatják majd meg a költségvetés fő számait.

Ráadásul három nappal azután fogadja el az Országgyűlés a költségvetést, hogy kiderült, az idei költségvetés sem tartható, hiszen igen jelentős költségvetési átcsoportosításokra kényszerül a kormány. Nemrég jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a 2023. évben az egészségügyre, valamint a családtámogatásra és a lakhatásra fordított kiadásokat és a kapcsolódó adókedvezményeket felül kell vizsgálni, mivel hatalmas lyuk tátong az idei költségvetésben. 

A kormány az ellenzéket és Brüsszelt vádolja az esetleges megszorításokkal, miközben a rekordmértékű államháztartási hiány miatt komoly megszorításokra és jelentős adóemelésre készülhet a kormány. A Pénzügyminisztériumban egy külön munkacsoportot is felállítanak a költségvetés felülvizsgálatának érdekében, amely a kiadások felülvizsgálatának koordinálásáért és elvégzéséért felelős szervezeti egység nevet kapta. 

A hírek szerint a kormány felülvizsgálja a családtámogatások és az egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatásának rendszerét, a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatását, a gyesen és gyeden lévők hallgatói hitelének célzott támogatását, a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának támogatását, valamint a családi pótlékot, az anyasági támogatást, a gyermekgondozást segítő ellátást, továbbá a gyermeknevelési támogatást is. Ezek a területek tehát mind érintettek lehetnek a kormányzati megszorítások következtében. 

A fenti példából világosan látszik, hogy a kormányzat már az idei költségvetésben előirányzott célokat sem képes tartani, ez pedig alátámasztja azt is, hogy a jövő évi költségvetés teljességgel komolyan vehetetlen. 

Egy súlyos válsághelyzetben a költségvetésnek a társadalom érdekét kellene szolgálnia, azonban a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának a következményeit a most elfogadott költségvetés tovább súlyosbítja.

Az elfogadott 2024-es költségvetés az emberek cserbenhagyásának költségvetése!

MSZP