mszp.hu | Belföld
2021. február 06. 16:47

A 25 évnél fiatalabbak gondjainak megoldására kevés lesz a fideszes szja-mentesség!

Orbán Viktornak a 25 évnél fiatalabbak személyi jövedelemadó mentességéről szóló nyilatkozatai elárulják, mennyire nincs tisztában ennek a generációnak a valódi problémáival.

A 25 évnél fiatalabbak élethelyzete egy kicsit bonyolultabb, és a problémáikat nem lehet egy egyszerű adózási kérdéssé silányítani! Nem lehet az szja elengedésével megvásárolni a fiatalok jó közérzetét, nem lehet ezzel elintézni, hogy a külföldre távozni kényszerült százezrek hazatérjenek, és főként nem lehet ezzel visszanyerni azt a bizalmat, amit a Fidesz-rezsim már visszavonhatatlanul elvesztett! És ez a folyamat nem adókönnyítéssel kezdődik, hanem a demokrácia és a jogállamiság helyreállításával, és az igazságtalanságok felszámolásával!

Esélyteremtésre van szükség már a születéstől kezdve, amely magában foglalja a gyermekszegénység megszüntetését, az alapfokú oktatás minőségének javítását, a felsőoktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítását, és a minőségi egészségügyhöz való hozzáférést. Mert nem igazságos, hogy ma Magyarországon egy gyermek sorsát előre meghatározza a születési helye és családjának vagyoni körülményei. Nem igazságos, hogy a Fidesz-rezsim uralkodása alatt gyermekeink nem férnek hozzá egyenlően a XXI. századi tudáshoz. Nem igazságos, hogy a fiatalok jelentős részének csak álom a saját élet elkezdéséhez szükséges lakás.

Az MSZP azt támogatja, hogy fizessék meg a fiatalok munkáját is. Ehhez szükség van a közös európai szabályozással bevezetett, biztos megélhetést nyújtó minimálbérre. Szükség van az esélyteremtő, szolidaritásalapú adórendszerre, a fizetésekhez képest nem magas lakásárakra és bérleti díjakra. Szükség van az önkormányzati bérlakásépítés kormányzati támogatására, valamint arra, hogy a létfenntartáshoz minimálisan szükséges alapvető közszolgáltatásokhoz (ivóvíz, villany, gáz) mindenki megfizethető áron hozzáférhessen. És szükség van a gyermeket nevelőknél az anyasági támogatás radikális emelésére, az alanyi jogon járó családi támogatások (családi pótlék, gyes, gyet) megduplázására, és az ellátások értékállóságának biztosítására.

Mindezekről Orbán nem beszél! Megelégszik egy propagandaízű ígérettel - ami talán blöff, talán nem – és szorgosan osztogatja a milliárdokat továbbra is a fideszes elitnek, a NERcegeknek és NERcegnőknek!

Az MSZP ezen akar változtatni – a fiatalok érdekében is –, közös jövőnkért, Magyarországért!

MSZP