mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 04. 13:49

A Balaton ingyenes használata a magyarok nemzeti öröksége!

A Balaton ingyenes használata a magyarok nemzeti öröksége!
Tovább folyik az aláírásgyűjtés, 20 nap múlva válaszolnia kell az Nemzeti Választási Bizottságnak az MSZP népszavazási kezdeményezésére.

Ha négy éve a vasárnapi boltzár ügyében visszavonulásra tudta bírni az MSZP a kormányt, akkor ez most, a szabad vizek kapcsán is sikerülhet, mondta kedden, a Nemzeti Választási Bizottság épülete előtt tartott online sajtótájékoztatóján Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke.

„Folytatódik az MSZP aláírásgyűjtése a szabad vizekért, három hét múlva pedig kiderül, hogy tíz év után először megengedi-e az embereknek a fideszes többségű NVB, hogy szabadon kinyilváníthassák a véleményüket, vagy most is a kopasz, náci verőlegényeit küldi majd rá ez a kormány a jogaival élni kívánó magyarokra” – mondta Nyakó István.

„Négy éve a hatalom meg akarta mondani a magyaroknak, hogy vasárnap mit tehetnek, és mit nem tehetnek, figyelmen kívül hagyva őket. (…) Akkor még a független igazságszolgáltatásnak köszönhetően siker koronázta harcunkat, a hatalom menekülőre fogta és visszavonta a vasárnapi boltzárról szóló népnevelési diktátumát.

Egy kis hiányérzet azonban mindenkiben maradt, hiszen a hatalom gyávaságból nem engedte meg azt, hogy az emberek mondjanak véleményt ebben az ügyben.  Tíz éve nem volt népszavazás, kivéve, amit a kormány rendelt el” – emlékeztetett a küzdelemre.

A párt sajtófőnöke hangsúlyozta, az MSZP négy évvel ezelőtti győzelme arra sarkallta a szocialistákat, hogy újra próbálják éleszteni a tíz éve szunnyadó demokratikus eszközt. „Az MSZP egy héttel ezelőtt népszavazást kezdeményezett, hiszen a Balaton, a Velencei-tő, a Fertő-tó mindannyiunké: nem hagyjuk, hogy a nemzeti örökségünket a Fidesz gyarmatosítsa! Márpedig ebbe az irányba mutatnak a dolgok: a Balaton minden ötödik kilométerére egy fideszes mágnás beruházása jut, a Tihanyi hegyet eldózerolják, a szabadstrandok fizetőssé váltak, 60 milliárdot kaptak az újburzsujok a járvány időszakában. Nekik a profitról szól ez az egész, nekünk pedig a családról” – hívta fel a figyelmet.

Nyakó ezután személyes, gyermek- és ifjúkori balatoni nyaralásainak emlékeit idézte fel, amikor a Balaton még valóban mindenkié volt: gyerekeké, családoké, munkahelyi közösségeké. Elmondta, félő, hogy az ezt visszahozni kivánó népszavazási kezdeményezést a hatalom ismét megpróbálta majd valamilyen formában megtorpedózni. „Négy éve a hatalom a kopaszok képében jelent meg, és megpróbálta megakadályozni a vasárnapi boltzár feloldását. Politikai megrendelésre érkeztek, a kérdés az, hogy most vajon kiket küldenek majd? Újra kopaszok, vagy esetleg öltönyösök jönnek, akik elmagyarázzák, hogy mit, miért nem lehet, és hogy miért kell az oligarchának odaadni a Balatont, miért nem lehet a gyerekeké, a fiataloké és a családoké”.

Nyakó István rámutatott, a kérdésekre 20 napon belül lesz válasz. Addig is biztosított mindenkit, az MSZP most sem hagyja, hogy kiforgassák a magyar népet nemzeti örökségéből.