mszp.hu | Belföld
2023. október 11. 10:33

A Balatonba való szabad bejutás mindenkinek jár

A Balatonba való szabad bejutás mindenkinek jár
Orbán Viktor miniszterelnök felmentette a katonai hírszerzés vezetőjét, ez azonban a jelenlegi, konfliktusokkal teli időszakban megkérdőjelezhető döntés. A keddi Egyenes beszédben Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, országgyűlési képviselő kifejtette álláspontját az izraeli harcokról, Szijjártó Péter kijelentéséről, valamint ismertette a kedden benyújtott törvényjavaslatát is, mely a szabad vizek biztosításáról szól.

Szijjártó Péter mielőbbi tárgyalásokat sürgetett az arab országok vízummentességéről azt követően, hogy Izraelt megtámadta a palesztin terrorszervezet, a HAMÁSZ. Molnár Zsolt szerint ez egyáltalán nem időszerű, hiszen a vízummentességnek van egy nagyon komoly nemzetbiztonsági része, mely jelen esetben nemzetközi, uniós szintű biztonságot is jelent.

A szabadkereskedelem szempontjából érthető a külgazdasági és külügyminiszter kezdeményezése, azonban a vízummentesség olyan ellenőrzési mechanizmust igényel, mely gyakorlatilag teljesíthetetlen az arab országok esetében. „Vannak olyan országok, ahol adott esetben a vízumkérelmek igazságtartalma nagyon nehezen ellenőrizhető” – egy ilyen kockázati tényező ellenőrzése a hazai idegenrendészeti és nemzetbiztonsági szervezetek információs képességeit meghaladhatja.

A katonai hírszerzés vezetőjét a napokban minden indoklás nélkül felmentették, az MSZP pártigazgatója elmondta, reméli a következő Nemzetbiztonsági bizottsági ülésen alkalmuk nyílik majd megtárgyalni ezt a kérdést, hiszen ő egy nagyon jó szakembert ismert meg a főigazgató személyében. A szocialista országgyűlési képviselő szerint megkérdőjelezhető az időzítés, hiszen jelenleg egész Európának és Magyarországnak is számos konfliktust kell kezelnie, ilyen helyzetben pedig vethet fel aggályokat egy ilyen fontos pozíciót betöltő személy leváltása. Az izraeli terrortámadást követően a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok közti együttműködés rendkívül fontos, a magyar szervezet pedig kifejezetten NATO-kompatibilis és az uniós országok között is elismertségre tett szert. Ez azonban nem a kormány dicsérete, hanem a szakmáé, szögezte le Molnár Zsolt.

Keddi parlamenti felszólalásában az MSZP pártigazgatója a balatoni magyar turizmust és a fizetős strandokat kritizálta, ezért délután törvényjavaslatot is nyújtott be a természetes tavak strandjainak ingyenességéért. Ezzel kapcsolatban a műsorban elmondta, a magyarországi turizmuson belül a magyarok aránya csökkent. Ez ugyan azt is jelenti, hogy jönnek külföldiek Magyarországra nyaralni, azonban azt is, hogy a magyar családok egyre nehezebben jutnak el a magyar üdülőhelyekre. Akik pedig ezt megtehetné, azok már inkább külföldi desztinációt keresnek, például Horvátországot.

Molnár Zsolt azért nyújtotta be a „magyar Adria-törvényt”, hiszen az Adriába mindenki számára mindenhol díjmentes a fürdőzés. „Nem lehet körbekeríteni, nem lehet belépőjegyet szedni, nem lehet elzárni a partot” – emelte ki a különbségeket az MSZP pártigazgatója. A balatoni szabadstrandok esete azonban egy komplex kihívás, hiszen ez egy életforma, a népesség lelki, fizikai állapotát is jól tükrözi, hogy hányan jutnak el ide üdülni. A kikapcsolódást azonban nem csak a belépőjegyek lehetetlenítik el, hanem a megemelkedett árak a boltokban, a vendéglátóipari egységekben és a szálláshelyeken. Az MSZP országgyűlési képviselője több javaslatot is tett a bevételek újraszervezésére. Kezdeményezett százezer forintos idényenkénti üdülési támogatást a legrászorultabb családoknak, valamint, hogy a több tízmilliárdos támogatásban részesülő szállodák biztosítsanak a nehéz anyagi körülmények között élő családoknak pár díjmentes éjszakát, és azt is, hogy az önkormányzatok kapjanak állami kárpótlást a díjmentes belépés következtében keletkező bevételkiesésért. Molnár Zsolt végezetül kiemelte, egy olyan családnak hatalmas terhet jelent az akár ötezer forintra rúgó jegyár is, amelynek már az is kihívás, hogy akár csak egy napra ellátogasson a Balatonra.

Kapcsolódó párttagok