2011. november 24. 18:02

A baloldal és a szélsőjobboldal küzdelme

A Friedrich Ebert Alapítvány és a Policy Solutions politikai elemző intézet „A baloldal és a szélsőjobboldal küzdelme” című  konferenciáján beszélgetett Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője.


A szocialista pártelnök fontos célként emelte ki, hogy láttassa a választókkal, mi az, amiben az MSZP másképpen gondolkodik, mint a múltban, hogy nem minden megy ugyanúgy tovább, ahogy eddig, hanem az MSZP is képes levonni konzekvenciákat; ahol kell, változtat a politikáján, működésén, politikai szereplőin. Hozzátette: mindezek mellett olyan szakmai alternatívákat kell kidolgozni, melyekre előbb-utóbb oda fognak figyelni a választók.

Mesterházy Attila kifejtette: az MSZP nem a Jobbik szavazóihoz szeretne szólni. Sokkal inkább olyan helyzetet kíván teremteni, melyben a választások előtt az emberek látják a szocialista párt céljait, és hogy kikkel szeretnék elérni azokat a célokat. A pártelnök hozzátette: soha semmilyen formában nem lesz hajlandó együttműködni a Jobbikkal, sem technikai koalíció formájában, sem bármely más koalíciós megoldásban, hiszen a két párt politikája és világlátása oly mértékben távol áll egymástól, ami ezt nem teszi lehetővé.

Az MSZP elnöke a közvélemény-kutatási adatokat elemezve kifejtette: a baloldali szavazók rejtőzködőkké váltak. Ezt mutatja a II. kerületi időközi országgyűlési választáson elért eredmény is, hiszen az előzetes mérésekhez képest sokkal több szavazatot kapott Lévai Katalin, a párt jelöltje.

Mesterházy Attila a Jobbikot a válság termékének nevezte. Mint mondta, a mai jobbikos szavazókról nem jelenthető ki, hogy ideológiailag egyértelműen kötődnek a szélsőséges párthoz. Sokkal jellemzőbbnek tartotta a pártelnök azt a helyzetet, amikor valaki a kilátástalansága, egy-egy társadalmi csoporttal szembeni elégedetlensége miatt szavaz a radikálisokra, különösen Kelet-Magyarországon.

A pártelnök hozzátette: elkezdték kidolgozni a Kelet-Magyarország programot, melyben olyan reális válaszokat akar adni a párt a térség lakói számára, amiről hihető, hogy megvalósíthatóak és segít az ott élők nehézségein.


Nem lehet kizárólag jogvédelmi oldalról megközelíteni a roma emberek problémáit, az oktatási, egészségügyi, munkaügyi, szociális, rendészeti és együttélési nehézségeket együtt kell kezelni - mondta Mesterházy Attila.

A pártelnök megjegyezte: ha egy közösségben együttélési probléma van, ott az államnak kötelessége fellépni. Van azonban olyan politikai erő, amely "aljas módon használja ki ezeket a helyzeteket", és mivel ezzel szavazatokat lehet szerezni, nem mondanak le a rasszizmusról.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a jelenlegi kormányt leválthatja a mostani ellenzék, Mesterházy Attila kijelentette, le fogják váltani az ország mostani vezetését, ugyanis amíg titkosan lehet Magyarországon szavazni, addig az emberek, ha el akarnak zavarni egy kormányt, azt bármilyen választójogi rendszerben meg tudják tenni. Úgy fogalmazott: „a fagyi vissza fog nyalni”, a Fidesz jobban járt volna a jelenlegi rendszer megtartásával.

Hozzátette: ha ehhez a sikerhez az kell, hogy a szocialista párt együttműködjön bármely demokratikus mozgalommal, civil szervezettel, párttal, akkor erre az együttműködésre készen áll az MSZP.