A baloldali kormányé a jövő

Botka László szerint a baloldali szavazók tiszteletre méltó, ám romantikus ábrándja, hogy ha a demokratikus ellenzék összefog, akkor nem marad el a siker. Ez azért sem igaz, mert a választásokig vélhetően hetente új szervezetek jelentik majd be, hogy jelöltjeiket elindítják 2014-ben.

A Fidesz ugyanis úgy alakította a szabályokat, hogy minden választókerületben minél többen versengjenek a voksokért és így szétforgácsolódjanak a baloldali szavazatok. Az MSZP választmányi elnöke elmondta: azért Bajnai Gordonékkal állapodtak meg, mert az Együtt megalakulása óta nagyon sok olyan embert tudott megszólítani, aki korábban nem szavazott a szocialista pártra.

- Az október 23-i ellenzéki demonstrációnak a közös fellépésről kellett volna szólnia, de nem így történt.

- A rendezvénynek azt kellett volna megerősítenie, hogy nem a saját szavazótáborunkért folyik a küzdelem, hiszen a szocialista párt és az Együtt-PM szövetsége is azt tűzte zászlajára, hogy a bizonytalanok közül nyerjen meg minél több embert. E cél elérését azonban Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció híveinek fellépése nem segítette, sőt...

- A rendezvény utólagos visszhangja is sejteti, hogy mocskos lesz a választási kampány, hiszen a helyzet már most is szinte elviselhetetlen. Nem tart attól, hogy tavaszra elfáradnak az emberek és nem mennek el szavazni?

- Ez a Fidesz egyik célja. A közvélemény-kutatások ugyanis azt jelzik, hogy ha sokan voksolnak majd, kormányváltás lesz, ha kevesen, akkor Orbánéknak nagyobb az esélye arra, hogy hatalmon maradnak. Számos begyakorlott kampánytechnika létezik a világon, amelyik segít távol tartani az embereket az urnáktól. Az egyik ilyen immár klasszikus módszer a negatív, mocskolódó kampány, amelyik a választók egy részét biztosan elriasztja.

- Ezzel szemben mit tehetnek a szocialisták?

- Nekünk arról kell meggyőzni mindenkit, hogy a Fidesz leváltható. Az MSZP-nek van programja, amelyik garancia arra, hogy helyre tudjuk állítani a demokráciát, és az igazságosabb, élhetőbb Magyarországot. Ahogy már elmondtuk, tavasszal ez a világkép áll majd szemben a Fidesz igazságtalan, megfélemlítő rendszerével.

- Más jövőt kínálnak. De valóban hisznek abban, hogy ezzel el tudják vinni a választókat az urnákhoz?

- Az emberek azért nem annyira fásultak. Nagyvárosoktól a kistelepüléseken át nagyon sok fórumot tartottam az elmúlt másfél évben és azt tapasztaltam, hogy hónapról hónapra egyre többen jönnek el a szocialista rendezvényekre. Magam az elmúlt évtizedekben hat választást nyertem, parlamentit és önkormányzatit egyaránt, és tudom, hogy az emberek egyre tudatosabban voksolnak Magyarországon. Egyre inkább tisztában vannak a politikai helyzettel, a saját felelősségükkel. De a mocskolódásra visszatérve: 2002-ben úgy győzte le a baloldal a Fideszt, hogy a közvélemény-kutatók a jobboldal sikerét vetítették előre. Akkor is a kíméletlen stílus mozgósította az embereket, ezért most is lehetünk optimisták. De szeretnék mindenkit megnyugtatni arról, hogy a szocialista jelöltek, a párt vezetői tudják: nem dőlhetnek hátra. Nem gondolják, hogy a rejtőzködők szavazataival biztosan lehet nyerni, ezért különösebb erőfeszítésekre már nincs szükség.

- Ha a rejtőzködőknél tartunk: minden párt szeret arra hivatkozni, hogy ez az ő tartaléka. Honnan tudja, hogy ebben a táborban a szocialistáknak valóban van tartaléka?

- Egymillióan mondják ma, hogy tavasszal elmennek szavazni, de titkolják, hogy kire. A kutatások azt mutatják, hogy a legtöbben elégedetlenek a Fidesszel és kormányváltást akarnak. Az is kiderült, hogy a rejtőzködők alapvetően baloldali, demokratikus érzelmű emberek. Nekünk őket és a valóban bizonytalan választók közül is sokat meg kell győznünk arról, hogy az ország számára az MSZP, a baloldali kormány jelenti a jövőt. A kongresszus zárt ülésén elmondtam, hogy a párt programjával választ kell tudnunk adni arra, hogy az embereknek miért lesz jobb, ha mi kerülünk kormányra. Miben és hogy változik az életük, miért nem mennek majd a gyerekek külföldre. Emellett pedig biztosítékokat kell adni arra, hogy ha nyerünk, tartalmában és stílusában nem a 2010 előtti kormányzást hozzuk vissza. Ezen két elvárás jegyében készült a választási program, amelyik állítom, hogy minden létező problémára, kihívásra hiteles, demokratikus választ tud adni. Egy éven át készültek a szakmai programok és bíztató volt számunkra, hogy bár a szakemberek félnek a Fidesztől, a legjobbak mégis részt vettek a munkában. Ez azt mutatja, hogy bíznak az általunk kínált jövőben. A kormánypárt egyébként sem egyeztet a szakmákkal, az érdekképviseletekkel, ezért örültek, hogy a szocialisták kíváncsiak a véleményükre.

- A 2014-es választás egészen más lesz, mint a korábbiak. A Fidesz, nyilván saját győzelme érdekében, a jelöltállítást is megkönnyítette. Mit válaszolhat erre az MSZP?

- Valóban új helyzet van, amire tudni kell a megoldást. Az viszont a baloldali szavazók tiszteletre méltó, ám romantikus ábrándja, hogy most mindenkinek össze kell fognia és akkor minden rendben lehet. Ez azért sem igaz, mert a választásokig vélhetően hetente új szervezetek jelentik majd be, hogy jelöltjeiket elindítják a választáson. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis egy százezres választókörzetben mindössze 500 aláírás kell ahhoz, hogy valaki rajthoz állhasson. A Fidesz pedig majd technikailag is megteremti az indulás lehetőségét, hiszen ezzel elaprózzák a baloldali voksokat. Nekünk azt kellett mérlegelni, kivel érdemes összefogni. Végül azért döntöttünk Bajnai Gordonék mellett, mert az Együtt megalakulása óta nagyon sok olyan embert tudott megszólítani, aki korábban nem szavazott a szocialista pártra. Ez az együttműködés megteremti a lehetőségét annak, hogy a kormányváltást akarók mind a 106 egyéni körzetben megtalálják azt az egy demokratikus ellenzéki jelöltet, akire lehet, érdemes voksolni. Akiknek nem ez a legfontosabb, hanem valami más politikusi presztízs, azok önállóan fognak indulni. Tudniuk kell azonban, hogy ezzel Orbán Viktort tartják hatalmon, amiért adott esetben őket terheli majd a felelősség. Megismétlem: a választók egyre tudatosabbak. Tisztában vannak azzal, hogy a következő voksolás arról szól: akarják-e, hogy a Fidesz-kormány tovább folytassa tevékenységét, vagy nem. Szerepelhet akárhány politikai erő jelöltje a szavazólapon, a polgárok erről az egyetlen kérdésről fognak dönteni.

- És aki szimpátia alapján akar választani, annak mit üzennek?

- Gondolja végig, hogy mennyire fontos számára az Orbán-rezsim elzavarása!

- Munkát, kenyeret! - ez a szocialisták új szlogenje. Nem demagógia 2013 végén ezt a múlt század elejei jelszót a zászlajukra tűzni?

- Miért vettük elő ezt a történelmi szlogent? Mert sajnos ismét aktuálissá vált. Az Orbán-rezsim példaképe a Horthy-rendszer és nem csak szimbolikusan, hanem a valós társadalompolitikában. A Fidesz-kormány ennek a letűnt világnak a nyomorát hozta vissza Európa közepére a XXI. században. Nem hittük volna, hogy ez bekövetkezik. Ma ebben az országban a tízmillióból négy millióan a létminimum alatt élnek, többszázezer gyermek éhezik, elképesztő a szegénység és szinte hihetetlen, mekkora lett a vagyoni különbség a leggazdagabb tíz százalék és a legszegényebb tíz százalék között. Magyarországot nem lehet igazságos társadalomnak nevezni és nem is errefelé haladunk. Egy szociáldemokrata pártnak, amelyik számára a legalapvetőbb érték a szabadság, a demokrácia, a szolidaritás, alkalmazkodnia kell a legfontosabb társadalmi kihívásokhoz. És ha valaki a hárommillió koldus országát akarja ide visszahozni, akkor nem kell szégyellősnek lenni. Ki kell mondani, hogy számunkra az a legfontosabb, hogy munkát adjunk az embereknek, mert ahol munka van, ott van megélhetés és ahol megélhetés van, ott van biztonság, szabadság.

- Ezek szerint nem tartanak a fanyalgóktól...

- Az MSZP választási programja, amelyben munkát és kenyeret ígérünk, karakteres program, amelyből kiderül, hogy az elmúlt három és fél év legigazságtalanabb döntéseit akarjuk megváltoztatni: igazságos adórendszert kínálunk, ami igen, adóemelés az átlag feletti jövedelműeknek, de a többségnek adócsökkentés. Igazságosabb oktatási rendszert akarunk, a választási programunk egyébként az oktatással is kezdődik, mert ez a legfontosabb. A társadalom teljesítményét az oktatás határozza meg és a szülőknek tudniuk kell, hogy nem az anyagi helyzetüktől függ, tanulhat-e a gyerek. A programunk karakteresen baloldali, de nem populizmusba hajló. Ebben nem akarunk versenyezni a Fidesszel, persze nem is tudnánk.

- Milyen jelszavakkal akarják még megnyerni a választókat a kampányban?

- Elkészültek a szakmai programok, amelyekből a szakmák számára kiderül, mit akar az MSZP. Ebből készítettük az ötven oldalas választási programot, amiből majd kiválasztjuk azt a négy-öt legfontosabb üzenetet, amit szeretnénk majd eljuttatni az emberekhez. Ezeket azonban majd közvetlenül a kampány kezdete előtt választjuk ki, hiszen ma még pontosan nem tudhatjuk, hogy abban a pillanatban mi érdekli legjobban a választókat. Mozgósítani ugyanis akkor kell, a kormányváltásnak pedig fontos feltétele a mozgósítás.

- Lesz elég aktivistájuk a mozgósításhoz?

- Lesz, a szocialista párt ugyanis az ellenfeleink minden reménykedése ellenére szervezett és stabil erő. Tudjuk persze, hogy a jó kampányhoz a saját aktivistáinkat kell először meggyőzni arról, hogy van értelme küzdeni, hogy az MSZP felkészült a kormányzásra. Nem tagadom, hogy ma már sok választó magabiztosabb, határozottabb, elszántabb, mint néhány helyi ellenzéki politikus, ezen változtatni kell. A mostani kongresszus lendületet adott nekik, akárcsak az, hogy a pártban látványos konfliktusok nélkül sikerült a generációváltás. Ehhez természetesen szükség volt és van arra, hogy minden alkalommal elmondjuk: ez nem leszámolás és az MSZP-ben a generációk között nincs háború.

- A háttérben sincsen? Az idősebb politikusok "dúdolva" állnak félre a szocialista pártban?

- Magyarországon két pártmodell létezik. A Fidesz féle modellben 24 éve ugyanaz a vezér, javarészt ugyanazok irányítanak, akár győz, akár veszít a párt. A szocialista párt viszont demokratikus szervezethez illően folyamatosan változik, megújul. A Fideszben nem a pártnak van vezetője, hanem a vezérnek pártja, aki egy korábban nem létező rendszert épített ki, ideológiai katyvasszal és mérhetetlen sok populizmussal. Orbán hatalompártot teremtett és az országot is ilyenné akarja formálni. Az MSZP-nek a rendszerváltás óta Mesterházy Attila a hetedik elnöke, ami azt jelzi, hogy a miénk mindig megújulásra kész szervezet. A folytonos változás azonban nem azt jelenti, hogy a korábbi vezetőkkel leszámolunk, az ő tapasztalataikra mindig szükségük lesz a szocialistáknak. Ezek a politikusaink ugyanis az elmúlt 20 év legsikeresebb magyar pártjává tették az MSZP-t. A rendszerváltást követő két évtizedben mi nyertünk a legtöbbször választást, tizenkét évig kormányoztunk. Minden fiatal, most lehetőséget kapott szocialista politikusnak kívánom, hogy legalább ilyen sikeressé tudja tenni a baloldalt. Nem szabad bedőlni annak a rosszindulatú jobboldali retorikának, amely szerint egy szocialista két hibát tud elkövetni: az egyik, ha van múltja, a másik, ha nincs. A parlamenti mandátumtól búcsúzó politikusainkra számít a közösség. Demokráciában ez a normális magatartás.

- Botka Lászlóra milyen pozícióban számít az MSZP a jövőben?

- Az országos választási listán a megtisztelő második helyet kaptam, és ahogy korábban jeleztem, elszántan akarok kűzdeni a kampányban. Segíteni akarok abban, hogy minél több választót megnyerjünk a kormányváltás ügyének. Ami pedig a továbbiakat illeti: még egy évem van arra, hogy a képviselői munka és a polgármesterség között válasszak, de sokszor elmondtam már, hogy az én sorsomról a választók fognak dönteni.

Fazekas Ágnes