mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2022. november 18. 10:57

A Baloldali Önkormányzati Közösség nyílt levele az országgyűlési képviselők részére

A Baloldali Önkormányzati Közösség nyílt levelet küldött az országgyűlési képviselők részére, mivel várhatóan november 22-én kerül az Országgyűlés elé az a törvényjavaslat, mellyel a kormány meghosszabbításra kerülne a veszélyhelyzet. A nyílt levelet változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Országgyűlési Képviselő Asszony/Úr!

Az Országgyűlés várhatóan a 2022. november 22-i ülésén szavaz a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló T/1791. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról, és dönt a törvényjavaslatról. A törvényjavaslat alapján a 2022. november 30. utáni időszakra meghosszabbításra kerülne mindazon kormányrendeletek hatálya, amelyeket a Kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva kiadott. E rendeletek közé tartozik az „a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet” is.

Ez az a rendelet, amely alapján a Kormány kilökte a „védett” fogyasztói körből az önkormányzatokat és azok intézményeit, valamint a KKV-szektor többségét, vagyis rögzítette, hogy e szervezetek nem jogosultak egyetemes szolgáltatás keretében áramot, illetve földgáz vételezni. A Kormány döntésének következtében ezek a szervezetek a rövid idő alatt a sokszorosára ugró energiaárak miatt olyan helyzetbe kerültek, amelyek veszélybe sodorták az önkormányzati közszolgáltatások fenntartását, intézmény-bezárásokat, szolgáltatási színvonalcsökkentést kényszerítenének ki.

Az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése, így bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése, a kulturális intézmények megmaradásának biztosítása – a Kormány cselekvésének hiányában – az Országgyűlés lépését teszi elkerülhetetlenné.

Az országgyűlési képviselőknek, Önöknek van lehetőségük beavatkozni annak érdekében, hogy az emberek mindennapjait segítő közszolgáltatások továbbra is biztosítva legyenek.

Ehhez annyit kell tenniük, hogy a törvényjavaslatról szóló döntéshozatal során „Igen” szavazattal támogatják a T/1791/2. számú módosító javaslatot

Ha az Országgyűlés elfogadja a módosító javaslatot, 2022. december 1-jétől újra bekerülhetnek az egyetemes szolgáltatási körbe, vagyis az egyetemes szolgáltató ellátási, szerződéskötési kötelezettsége mellett, hatósági áron juthatnak újra energiához a helyi önkormányzatok és az általuk fenntartott intézmények, vagyis szociális otthonok, egészségügyi szakrendelők, óvodák, művelődési házak, könyvtárak, színházak, uszodák, múzeumok, - a kis- és középvállalkozások, a közhasznú civil szervezetek.

Úgy véljük, hogy a lakossági szükségleteket messze meghaladó 12 forintos paksi, és 24 forintos mátrai erőművi árammal külön állami támogatási igény nélkül is, egy földgáz ellátásra vonatkozó ársapka meghatározásával pedig állami támogatás mellett, kiszámítható módon biztosítani lehet, hogy az emberek érdekeit szolgáló közszolgáltatások fenntarthatóak legyenek.

Arra szólítjuk fel Önöket, hogy a szavazáskor országgyűlési esküjüknek megfelelően, a magyar nemzet javát szolgáló módon szavazzanak!

Nemény András,
a Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke,