mszp.hu | Belföld
2021. október 20. 17:52

A baloldali politika arról szól, milyen programot akarunk megvalósítani

A baloldali politika arról szól, milyen programot akarunk megvalósítani
A baloldali politika arról szól, milyen programot akarunk megvalósítani: hogyan kell a lakhatást segíteni, a szegénységet felszámolni, a legkisebb keresetűeken a legnagyobbat segíteni - mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa az ATV Start című műsorában szerdán.

„A baloldali politika (...) nem attól baloldali, hogy most az előválasztáson kit támogatunk, hanem hogy milyen programot akarunk megvalósítani, (...) milyen anyagokat nyújtunk be a Parlamentben” – mondta a szocialista politikus, példaként hozva pártja adómentes minimálbérre vonatkozó javaslatát, melyet a fideszes képviselők többedszerre is lesöpörtek.

„Mi folyamatosan (...) azt mondjuk, hogy vissza kell térni ahhoz a gyakorlathoz, ami 2010 előtt volt: hogy a minimálbérnek az összege adómentes legyen. Ezzel tudnánk a legkisebb keresetűeken a legnagyobbat segíteni” – mondta Bangóné.

A stúdió másik vendégének, Varga Zoltán DK-s frakciószóvivőnek címezve – aki korábban azt mondta, a DK az „egyetlen baloldali pártként” vett részt az előválasztás második fordulójában - Bangóné rámutatott: a DK gazdaságpolitikusa például ezzel nem ért egyet, szerinte a legkisebb jövedelműeknek is legalább 10%-ot adózniuk kell.

„Ha baloldali politikáról beszélünk, akkor az a baloldali politika, amit meg akarunk valósítani. Amit folyamatosan mondunk: hogy hogyan kell a lakhatást segíteni, hogyan kell a szegénységet felszámolni; hogy végre emelné már meg a kormány a családi pótlékot” – mondta Bangóné a szocialisták programjáról.

A családi pótlékról elmondta: történelmileg a gyermekszegénység felszámolására vezették be. A szocialisták azt képviselik: továbbra is kell adni családi adókedvezményt a családoknak, „de a gyermekszegénység felszámolásában a családi pótlék a legerősebb eszköz”.

Hangsúlyozta: a szocialista párt folyamatosan képviseli ezeket a programokat.

„Nem attól lesz egy párt baloldali, hogy most az előválasztáson ki mögé sorakozott be.  Amögé sorakozott be a Magyar Szocialista Párt, akiben a választók azt látták, hogy (...) Orbánnal szemben ott tud állni, és egy olyan (...) politikát tud megvalósítani, amit a választók szeretnének” – mondta.

Megjegyezte: pontosan tudta mindenki, kik indulnak a miniszterelnök-jelölti posztért az előválasztáson és azt is, hogy egyezség volt a hat párt között, hogy akit a választók megválasztanak, mindnyájan amögé sorakoznak föl, „ha jobboldali beállítottságú, ha baloldali beállítottságú, vagy akár liberális”.

Felemelőnek nevezte, hogy „az elmúlt 12 évben nem láttunk ilyen választói tömegeket megmozdulni”, aki valóban tesznek is azért, hogy Orbán rendszerét fel lehessen számolni, köztük rengeteg új szavazó, és rengeteg fiatal.

Megjegyezte: nemcsak az a kérdés, ki lesz a miniszterelnök-jelölt és hogy milyen frakciók alakulnak majd – „ahhoz még a választást is meg kellene nyerni” –, hanem hogy a hat párt és a miniszterelnök-jelölt milyen programot fog lerakni a választók elé, amit aztán majd meg is kell valósítani.

Hozzátette: a hat párt legnagyobb feladata a közös program összerakása és összefésülése, és „felszántani a vidéket”, mert bár Budapesten és a nagyvárosokban komoly kormányváltó hangulat van, „sokkal többet kell foglalkozni a vidékkel, a falvakkal, a kisvárosokkal, mert ott még vannak hiányosságaink”, ráadásul ott Orbán kormánya még a közmunkaprogrammal is befolyásolni tudja a választásokat a kiszolgáltatott emberek révén.

Kapcsolódó párttagok