mszp.hu | Belföld
2024. április 13. 16:55

A baloldalon megvan az a szellemi muníció, amely kivezetheti az országot a Fidesz csapdájából

A baloldalon megvan az a szellemi muníció, amely kivezetheti az országot a Fidesz csapdájából
A baloldalnak megoldást kell találnia a változó világból eredő kihívásokra – erről beszélt dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, a Szociális Demokráciáért Alapítvány elnöke azon a konferencián, amelyet a „Reformműhely” 35 évvel ezelőtti megalakulása alkalmából rendeztek meg.
A Szociális Demokráciáért Alapítvány és a Politikatörténeti Alapítvány által szervezett konferencia fő témája a baloldal jelenéről és jövőjéről való gondolkodás volt, amelyen neves előadók és aktív politikusok mellett a tudományos élet képviselői is felszólaltak. 
 
Első előadóként dr. Tóth Bertalan, a Szociális Demokráciáért Alapítvány elnöke, az MSZP frakcióvezetője szólalt fel. Dr. Tóth Bertalan elmondta, hogy békeidőben egy ilyen esemény a múlt felidézését, a jelen vizsgálatát és a jövőbetekintést szolgálná, hiszen a 35 évvel ezelőtti események ma már a történelemkönyvek részét képezik. Az akkori reformértelmiség teremtette meg „a rendszerváltás szellemi hátországát”. Az akkori reformerek fogalmazták meg, hogy nem elegendők a gazdasági reformok, politikai rendszerváltásra is szükség van. 
 
Az elmúlt évtizedben azonban súlyos visszarendeződés volt tapasztalható. Gazdasági, szociális, demokratikus és morális válság van hazánkban, a nemzetközi szövetségeseink részéről pedig egy bizalmi válság alakult ki, ezért újra rendszerváltoztatásra van szükség. Hazánkban súlyos problémák vannak, a gazdaság megragadt, a közszolgáltatások leépülnek, a társadalmon belüli különbségek elmélyülnek, a szegénység pedig növekszik.
 
„Magyarország egy alaki köztársaság, megvannak a demokratikus intézmények, de azok nem töltik be a szerepüket” – érvelt a Szociális Demokráciáért Alapítvány elnöke. Az országot külső bizalmi válság is sújtja, a jelenlegi rendszer pedig elnyomja a másként gondolkozókat, valamint leépíti a közszolgáltatásokat, ezért a baloldal történelmi feladata a demokratikus értékek visszaállítása. 
 
A baloldalon megvan az a szellemi muníció, amely kivezetheti az országot a Fidesz csapdájából – fogalmazott az MSZP frakcióvezetője.
 
A baloldalnak megoldást kell találnia a változó világból eredő kilátástalanságra, a jövő nemzedékei számára pedig valós alternatívát kell kínálni. „A baloldal jövője az értékeinkben van” – zárta gondolatait dr. Tóth Bertalan.  

Az európai baloldal útkereséséről tartott előadást Andor László, az európai szocialisták pártalapítványának főtitkára, korábbi uniós biztos. Andor László felidézte, hogy Spanyolország regnáló kormányfője, Pedro Sánchez foglalta programpontokba az európai szocialisták jelenlegi legfontosabb céljait. A kormányfő a klímavészhelyzet elleni küzdelmet, a nemek közötti egyenlőség biztosítását, a méltányos gazdaság fontosságát, a tisztességes munkakörülmények biztosítását, továbbá a munkavállalói jogok érvényesítését, valamint a demokrácia védelmét jelölte meg a progresszív oldal fő céljainak. A Pedro Sánchez által felállított programpontoknak pedig az európai államokban is érvényesülnie kell, az adott térségbeli sajátosságnak megfelelő hangsúllyal.

A Politikatörténeti Alapítvány elnöke, dr. Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter elmondta, hogy a reformértelmiségiek a többpárti demokrácia és a szociális piacgazdaság létrehozatalára törekedtek, valamint egy olyan párt létrehozására, amely ezeket az értékeket képviseli. Bebizonyosodott, hogy Orbán rendszere nem konszolidálódik, hanem inkább a radikalizáció irányába tart, az ideológiára és szavazatokra támaszkodva a források uralására törekszik. A mai baloldalnak az igazságtalanságok felszámolására kell stratégiát alkotnia!
 
Magyarországon az önkényuralmi rendszer olyan masszív és mélyen beágyazódott, hogy nem lehet „egy rohammal” megváltoztatni, csak lépésről-lépésre lehet felőrölni. Az MSZP évek óta az építkezésen dolgozik és a rendszerváltást tűzi ki célul. „Bármilyenek is a körülmények, a politikai küzdelmet folytatni kell” – idézte Kéthly Anna gondolatait beszéde végén Szekeres Imre.
 
A konferencián előadást tartott Dr. Földes György történész a baloldaliságról, Dr. Antal Attila a baloldal a válságáról, Dr. Csepeli György professzor a baloldali nézőpontokról, Dr. Éber Márk Áron pedig a mai baloldalról és a baloldaliságról beszélt. 

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12