A baltával zongorázás folytatódik

Az OECD felmérése szerint a szervezet tagországai közül Magyarországon él a legtöbb szegény és minden negyedik ember nélkülöz. A szervezet szerint a helyzet nem fog megváltozni a közeljövőben, hiszen a gazdaság nem növekszik megfelelő ütemben.

Ismét felgyorsult a forint gyengülése, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal az Orbán-kormány országlása alatt tapasztalható volt. A magyar fizetőeszköz gyengülése újabb nehezen megoldható feladat elé állítja a devizahiteleseket, hiszen 40 %-kal is megnövelheti a törlesztőrészleteket. Például egy havi 50 ezer forintos törlesztés esetében az árfolyamingadozás következtében a hitellel rendelkezők 20 ezer forintos növekedést tapasztalhatnak gyűjtőszámlájukon.

A kormány eddigi „megoldásairól” bebizonyosodott, hogy csak kevés esetben tudták kezelni a devizahitelesek problémáját. Csak a nagy vagyonnal rendelkezőknek, a Fidesz házi oligarcháinak sikerült megoldani a hitelproblémáit, és nem fordítottak figyelmet a kiskeresetűek problémáinak megoldására.

A felépített ócsai lakópark árából közel 450 békéscsabai család hitelének rendezését lehetett volna megoldani, amely azzal az előnnyel is együtt járt volna, hogy a családoknak nem kell elhagyniuk otthonukat.

A hiteltörlesztés alapja a tisztességes kereset. A kiszámítható szinten stabilizált árfolyam, az erős forint és a tisztességes bérek azonban nem fontosak a Fidesznek, ezért is szükség van kormányváltásra.

A Mesterházy-kormány igazságosan fogja rendezni a devizahitelük miatt bajba jutott családok helyzetét. Ennek első lépése, hogy olyan gazdaságpolitikát fog folytatni, amely a bizalom visszaszerzésével stabilizálja a forint árfolyamát.

A bankok elleni folyamatos harcnál fontosabb lenne a kiszámítható együttműködés. A Fidesz frakcióvezetője hiába akarja háromszor leverni a bankokon a különböző valós vagy vélt trükköket, elfelejti, hogy Ludas Matyinak nem hatalma volt, hanem esze. A mai kormánynak csak hatalma van.

Miklós Attila
az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke