2011. május 25. 14:12

A Baltazár Színház Brüsszelben is sikert aratott

Nagy sikert aratott kedd este a Baltazár Színház társulata a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben. Magyarország egyetlen hivatásos színtársulata, amely értelmileg sérült színészekből áll, Göncz Kinga meghívására vendégszerepel az Európa Unió székhelyén.

"A mai produkció arról győzte meg a jelenlévőket, hogy a társadalmi beilleszkedés támogatása, az előítéletek lebontása micsoda értékekkel gazdagíthat bennünket" - fogalmazott a szocialista EP-képviselő az előadás után.

"Szerencsére szép számmal vannak olyan magyarországi kezdeményezések, amelyekre egész Európában fölfigyelnek, amelyekre méltán lehetünk büszkék. Ezek egyike a Baltazár Színház, amely 1998-ban azért alakult meg, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek a tehetségükből éljenek meg. Előadásaik önmagukban értékes művészi produkciók, nem azért keltenek érdeklődést, mert a megszokottól eltérő szereplőgárda adja elő" - fejtette ki Göncz Kinga, aki az Európai Parlament fogyatékosokkal foglalkozó frakcióközi munkacsoportjának az egyik alelnöke. A képviselő elmondta, hogy a parlamenti fórumon merült föl a Baltazáréhoz hasonló színtársulatok brüsszeli meghívásának a gondolata. A magyarországi színház az első, amely bemutatkozott az unió székhelyén.

A Baltazár Színház a Szép Ernő műveiből készült, Fiúk, lányok című darabot adta elő nagy sikerrel kedd este a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben. A társulat a megalakulása óta tizenegy előadást hozott létre. "A Baltazár Színház művészeinek a teljesítménye különösen elismerésre méltó annak ismeretében, hogy a társulat állami támogatás nélkül működik. Hazai és nemzetközi sikereik az alapítók és a tagok elkötelezett, fáradhatatlan munkájának az eredménye. Örülök, hogy ezt a nagyszerű előadást, és ezeket a nagyszerű művészeket a brüsszeli közönség is megismerhette" - fejtette ki Göncz Kinga.

A színházi előadás után a kulturális intézet közönsége két filmet tekinthetett meg: az esélyegyenlőség és a társadalmi integráció témakörében a De Jure Alapítvány 2011-es pályázatán első díjat nyert "Kerek a világ" című produkciót, Szalai László és Tuli Gergely alkotását, valamint a Budapesti Korai Fejlesztő Központ munkájáról készített dokumentumfilmet.