2011. szeptember 05. 12:02

A bankadót a devizahitelesek fizetik

Az MSZP már hónapok óta kifogásolja a bankok devizahitelesekkel szembeni viselkedését. Teljesen megalapozatlan, miért kell a devizahiteleseknek az indokoltnál 1,5-2 százalékkal magasabb kamatot fizetnie. Mellesleg ez a bankadó nagy részét is fedezi, miközben a kormány és a pénzintézetek megállapodása szerint az extraadót tilos lenne az ügyfelekre terhelni. Az Orbán-kormány hozzáállását jól mutatja, hogy mindezt több mint fél éve tűri, ami nem jelent mást, mint hogy Orbán hallgatólagosan megállapodott a bankokkal a bankadó fogyasztókra történő áthárításáról. Íme, a fideszes bankárkormány.

Az indokolatlan kamatfelár azt eredményezi, hogy a svájci frankban eladósodottak közel 5000 milliárd forintjára vetítve ez nagyjából 75-100 milliárd forint plusz bevételt jelent a bankoknak, ami a rájuk kirótt 120 milliárdos bankadó jelentős részét fedezi. Tehát – ahogy ezt a Mesterházy Attila vezette MSZP a bankadó bevezetése óta következetesen mondja – az Orbán-kormány bankadóját a fogyasztók, a ”kisemberek” fizetik meg és nem a bankok. Orbán Viktor pedig asszisztál ehhez a törvénytelenséghez.

Az MSZP felszólítja a Fidesz-kormányt, hogy hatékony eszközökkel védje meg a devizahitelben eladósodottakat és haladéktalanul vessen véget ennek a törvénytelen gyakorlatnak, illetve a bankadó ilyen formáját szüntesse be. Javasoljuk a kormánynak, hogy végre vegye komolyan az MSZP a devizahitelesek problémáit orvosló 9 pontos csomagját, amivel elérhető a terhek megosztása.

Józsa István,
a Gazdasági és informatikai bizottság alelnöke,
országgyűlési képviselő