mszp.hu | Belföld
2019. június 25. 17:05

A bankok és a multik után most már a munkásokat védje meg a kormány!

A bankok és a multik után most már a munkásokat védje meg a kormány!
Miről tárgyalt néhány héttel ezelőtti látogatásán az esztergomi Suzuki-gyár tulajdonosa, Osamu Suzuki úr és Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és mi lesz ennek a következménye?
Mert a bankok és a multik után most a munkásokat kellene megvédeni – mondta Korózs Lajos, az MSZP képviselője a parlamentben kedden.
 
„Orbán Viktor az elmúlt években tökéletesen megvédte a magyar bankokat, megvédte a magyar multinacionális cégeket. Most arra kérem, hogy a magyar munkásokat is védje meg!” – mondta a képviselő napirend előtti felszólalásában.
 
Felidézte: az elmúlt hetekben „meglehetősen forró volt a hangulat” a Suzuki magyarországi gyáránál, amely „az egyik legproblémásabb multi” Magyarországon a „rendezetlen munkahelyi kapcsolatai” miatt.
 
A rabszolgatörvény miatti ágazati szakszervezeti megmozdulások után ugyanis a Suzukinál is megalakult a szakszervezet, de annak megválasztott vezetőjét kirúgták a gyárból arra hivatkozva, hogy nem jól végezte a dolgát. „Ez nem igaz” – szögezte le Korózs.
 
”Közel másfél évtizede ott dolgozó fiatalemberről lévén szó, az előmenetele egyértelműen demonstrálja, hogy kiváló munkát végzett, ezért is emelték magasabb pozícióba a vállalatnál.”
 
Felhívta a figyelmet: bár a jelenlegi sztrájktörvény megnyirbálta a szakszervezet jogosítványokat, a szakszervezeteknek ma is joguk van bértárgyalásokat kezdeményezni, a munkakörülményekről egyeztetni a vállalatvezetéssel és akár sztrájkolni is.
 
A Suzuki dolgozói által alapított szakszervezet minden törvényi feltételnek eleget tett, a gyár mégsem ismeri el a létezésüket, az ágazati szakszervezettel való tárgyalásokra pedig csak a jogászait küldte el.
 
„Magyarországon mindenkinek be kell tartani a törvényeket. Még a Suzuki Zrt.-nek is be kell tartani a törvényeket!” – mondta Korózs, felhíva a figyelmet: maga a kormány hirdette milliárdokért óriásplakátokon tavaly, hogy aki Magyarországra jön, annak be kell tartania a törvényeinket. 
 
Továbbá, hívta fel a figyelmet, a kormánynak mindenről tudnia kell, ami a Suzukinál történik, hiszen a cég a magyar kormány stratégiai partnere, a kettejük közötti megállapodásból pedig kitűnik: szinte napi kapcsolatban vannak. 
 
A megállapodás szerint a Suzuki közreműködik a magyar gazdaság teljesítményének és nemzetközi versenyképességének növelését célzó kormányzati gazdaságpolitika megvalósításában. „Nincs is ezzel az égvilágon semmi baj” – jelentette ki Korózs, hogyha nem „a kizsákmányolásra”, a „kizsigerelésre”, az „agyondolgoztatásra irányulna”.
 
Az országgyűlés a közelmúltban tárgyalta a kormány gazdaságvédelmi tervét – folytatta.
„Ebből számomra azt lehetett leszűrni, hogy ami jó a tőkének, az jó a magyar gazdaságnak – csak én azt látom, hogy ami jó a tőkének, az nem mindig jó a magyar munkavállalóknak” – mondta Korózs, hozzátéve: a kormánynak most már, a bankok és a multik után, őket kellene védenie.

Kapcsolódó párttagok