A bankunióhoz való csatlakozás nem mérlegelés kérdése

Üdvözli Herczog Edit, hogy Martonyi János nyilatkozatával az eddigi szabadságharcos retorikával szembeni józanabb hangok is elhangzanak végre a magyar kormány tagjaitól.

Az EP-képviselő szerint nem kérdés, hogy hazánknak csatlakoznia kell a közös európai bankfelügyelethez, hiszen ezt diktálja a betétesek érdeke.

„Örvendetes, hogy a magyar kormány egy tagja is kimondta végre az IMF-megállapodás szükségességét, illetve az európai bankfelügyelethez történő csatlakozás jelentőségét” – fogalmazott Herczog Edit Martonyi János külügyminiszter Világgazdaságban megjelent nyilatkozatával kapcsolatban.

„Félreérti azonban a kormány a bankunió lényegét, amikor azzal a feltétellel támogatja a csatlakozást, ha biztosítják számunkra a döntéshozatalban való részvételünket, illetve az azonos feltételeket” – tette hozzá az EP S&D frakciójának alelnöke.

Herczog szerint fordítva ül a lovon a külügyminiszter, ha a bankunióhoz való csatlakozásunkat intézményi szempontból és nem a hazai betétesek és kisvállalkozók szempontjából mérlegeli. A képviselő szerint az állampolgárok és vállalkozások megtakarításainak biztonsága egyértelműen azt diktálja, hogy hazánk csatlakozzon az európai bankfelügyelethez. Ellenkező esetben a hazai bankrendszer kettészakad, amely az ügyfeleknek a magyar tulajdonú bankoktól történő, a biztonságos külföldi leányvállalatokhoz való elvándorlásával, vagy akár a nemzetközi pénzintézetek kivonulásával is járhat.

Herczog úgy fogalmazott, nem azért csatlakoztunk az EU-hoz, hogy a magyar kormány az egyes intézményekben kényelmesebben tárgyalhasson, hanem azért, hogy a magyar állampolgárok részesüljenek a csatlakozás minden előnyéből és biztonságából. Éppen ezért felszólítja a kormányt, hogy december 20-án esedékes európai csúcson hazánknak az európai monetáris unióhoz való csatlakozását szorgalmazza.