Belföld, Gazdaság
2012. december 07. 15:40

A bányászok hiába várnak a szénfillérre

Budapest és Brüsszel vitája miatt késik a támogatások kifizetése.  

"Miközben a fogyasztók továbbra is fizetik a szénfillért, több milliárd forintnyi támogatás kifizetése késlekedik évek óta" – állítja Herczog Edit, aki írásbeli kérdéssel fordult a Bizottsághoz az ügyben. A kormány a bánya-bevétel számítási módszertan átalakítása miatt vitában áll Brüsszellel, így a szénipari szerkezetátalakítással kapcsolatos támogatások nem jutnak el az érintettekhez, többek között emiatt is késnek a bezárandó bányákban dolgozók átképzési programjai. Herczog szerint a pénz a bányászokat és nem a kormányt illeti, ezért gyors megoldásra van szükség.

"Lát-e arra lehetőséget a Bizottság, hogy gyorsított eljárásban jóváhagyja szerkezetátalakításra szánt összegek felhasználását, amennyiben a környezetvédelmi követelmények, a számítási módszertan és a költségelemek tisztázása tekintetében a magyar hatóságok is előrelépést mutatnak fel?" – kérdezi Herczog Edit a Bizottságtól pénteken benyújtott írásbeli kérdésében.

Az Európai Tanács rendelete 2018-ig teszi lehetővé az ún. "szénfillér" beszedését, amelyet kizárólag a bányák veszteségének csökkentésére, illetve a fokozatos leépítéssel és bezárással kapcsolatos költségek rendezésére lehet felhasználni.

Az EP szénipari kerekasztalában évekig a gazdaságosan fenntartható szénkitermelés meghosszabbításáért küzdő szocialista képviselő szerint a fogyasztók által megfizetett 0,23 Ft/kWh nagyságú díjelem a teljes időszakban akár több tíz milliárd forintot is elérhet. Herczog szerint ez a pénz jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál parkol, ezért sürgős megoldást kell találni, hiszen az a magyar bányászokat illeti meg.

Herczog tehát a vita mielőbbi rendezésére, a helyzet megnyugtató megoldására kéri a Bizottságot. A képviselő arra is kíváncsi, hogy megismerhetőek-e azok az okok, amelyek a folyamat elhúzódásához vezettek, illetve, hogy a magyar kormány mindent megtett-e a szénipari szerkezetátalakítási támogatás jóváhagyásával kapcsolatban?