mszp.hu | Belföld | bányásznap közlemény
2014. szeptember 04. 15:53

A bányászok példát mutatnak a magyar baloldalnak

A 64. Bányásznapon köszönjük a bányászoknak – a köztünk élőknek, és azoknak is, akik már nincsenek velünk –, hogy áldozatos munkájukkal fényt és melegséget adtak Magyarországnak a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt. A bányászok mindig olyan példát mutattak emberségből és szolidaritásból, hogy abból a magyar baloldal még most is hitet meríthet.

Ezért az idei, 64. Bányásznap nem csak a bányászokról szól. Ez az ünnep minden dolgozó embernek azt üzeni, hogy a bajtársiasság és az egymásért érzett felelősség erőssé tesz.

Elvehette a Fidesz-KDNP kormány a bányászok nyugdíját, bármikor megvonható járadékká minősítve azt, eltörölhették a bányászokat is érintő korkedvezményes nyugdíjat, felülvizsgálhatták a munkában megrokkant bányászok járandóságát – mégsem sikerült összeroppantaniuk ezt az összetartó közösséget. A bányászok egyenes emberek és átlátnak a politikai hamisságon: tudják, hogy hiába ígérget nekik a jelenlegi hatalom bányanyitást és több megbecsülést. Mindez csak üres hízelgés. A valóságot a bányabezárások, a szakszervezeti jogok eltiprása és az a megalázó Munka Törvénykönyve jelzi, amelybe azt írták, hogy a több munkáért kevesebb bér és kevesebb munkavállalói jog jár.

A bányászok küzdelme a miénk is. Közösek a céljaink. Köszöntsük hát a bányászokat és gondoljunk arra: ők még most is mutatják az utat, amelyen járnunk kell. Jó szerencsét!

Lukács Zoltán
frakcióvezető-helyettes