2012. július 14. 07:21

A barcikai önkormányzat saját erőből megoldja a folyamatos gyerekellátást

Kazincbarcika – Az állam helyett Kazincbarcika Város Önkormányzata biztosítja a gyermekek sürgősségi és nappali ellátást a városi kórházban.
Kép: Pálinkó GáborKép: Pálinkó Gábor

Mint ismeretes: a DE OEC Kazincbarcikai Kórház május elsejei államosítása, majd a július elsején életbe lépett struktúra átalakítása nagyon negatívan érintette a 120 000 ember ellátását végző egészségügyi intézményt, a város és a térség lakóit.

A tények: a korábbi 180 aktív ágyból hivatalosan 40 maradt; megszűnt a szülészet-nőgyógyászat, a gyermekosztály, a sürgősségi és az intenzív ellátás, valamint a szemészet.

A sebészeti szakterületen 15 ágy erejéig – mely nem saját ágyszám, hanem a megyei kórház kihelyezett kapacitása – van ellátás, illetve azon a 40 belgyógyászati helyen, amit eredetileg ennek az egészségügyi intézménynek szánt a kormányzat. Itt 30 ággyal csökkent az aktív kvóta, az ellátási terület azonban továbbra is 80 000 fős maradt.

Sokak szerint lakossági nyomásra a szülészet-nőgyógyászat tovább működtetése rövidesen megoldódik, de az osztályra a központi utasításnak megfelelően jelenleg sem szállítanak betegeket, az ellátási területről Ózdra és Miskolcra viszik a kismamákat.

Szülészet gyermekosztály nélkül...

Az elmúlt hetekben, hónapokban erősen kirajzolódott, hogy a város és a térség lakóit legérzékenyebben a gyerekellátáshoz kapcsolódó osztályok megszűnése érinti. Kazincbarcika Város Önkormányzata felelősséggel tartozik az itt élő 120.000 ember egészségügyi, ezen belül különösen a gyerekek ellátásáért. Miután az elmúlt időszak erőfeszítései kevésnek bizonyultak a gyermekosztály megmentéséhez, az önkormányzat szokatlan lépésre szánta el magát, segítő kezet nyújtva ezzel a kormánynak – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón.

- A lakossági igény mellett a szakma szerint is erősen kifogásolható, hogy a szülészeti területhez gyermekosztály, vagy legalább gyermekgyógyászat nem kapcsolódik – mondta Szitka Péter polgármester.

- Ezen probléma megoldását az állam helyett önkormányzatunk felvállalta, melyről ma a barcikai testület határozatot is hozott. Ennek lényege, hogy Dr. Trencsényi Pál gyermek-háziorvos a kórház földszintjén mind a nappali, mind a sürgősségi ellátást – az önkormányzat és a DE OEC Kft. megbízásából – biztosítja. Az ehhez szükséges átalakítás költségét önkormányzatunk fedezi. Nagyon fontos, hogy a gyermeksürgősségi ellátás megszervezése a gyermekellátás biztonsága érdekében történik – mondta a barcikai polgármester.

A pénteki sajtótájékoztatón bemutatták azt a 15.781 aláírást is, melyet a civilek gyűjtöttek. Az íveket  a tervek szerint kedden viszik fel a szakminisztériumba.

Kronológia:

2012.05.01. A kórház államosítása
2012.06.14. Lakossági aláírásgyűjtés kezdete
2012.06.21. Civil demonstráció
2012.07.01. Struktúra átalakítás (180 aktív ágyból hivatalosan 40 maradt)
2012.07.13. Testületi döntés
2012.07.16-17. Aláírások átadása a szakminisztériumban