Külföld | europol Koszovó
2013. április 18. 10:47

A Belgrád és Pristina közötti párbeszédbe be kell vonni a civil társadalmat

A Belgrád és Pristina közötti párbeszédbe be kell vonni a civil társadalom képviselőit, hogy az emberek megértsék mi a megállapodás tétje, és mi történik, ha nem születik megegyezés a felek között - hangsúlyozta Göncz Kinga a Koszovó európai integrációjáról rendezett szerda esti plenáris vitában. A szocialista képviselő javasolta, hogy Koszovó kapjon megfigyelői státuszt az Interpolban és az Europolban.

Üdvözöljük a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet, és reméljük, hogy hamarosan döntő megállapodások születnek az egyik legérzékenyebb kérdésben, az észak-koszovói szerb közösség helyzetével kapcsolatban - mondta hozzászólásában Göncz Kinga. A képviselő hozzátette: "Fontosnak tartjuk azonban, hogy a dialógus a civil társadalomban is hasonló intenzitású legyen. Az embereknek érteniük kell, hogy mi a tárgyalások tétje, hogy mi történik, ha nincs megállapodás, és már a tárgyalások korai szakaszában be kell vonni őket a párbeszédbe, hogy bízzanak az intézményekben, és elhiggyék, hogy azok az ő érdekeiket képviselik. Nem elég jogszabályokat elfogadni a vallási és kulturális örökség védelmére, nem elég politikai megállapodásokat kötni, a legfontosabb kérdés az emberek számára, hogy ezeknek a végrehajtása megtörténik-e, érzik-e a változást, javulást a saját életükben".
 
Göncz Kinga hangsúlyozta: az intézményekbe vetett bizalmat erősíti a korrupció és szervezett bűnözés elleni harc eredményessége is. Szükségesnek nevezte az Europol és az Interpol szorosabb bevonását a korrupció elleni küzdelembe. "Támogatom azt a javaslatot, hogy Koszovót megfigyelői státuszban vonják be az Interpol és az Europol tevékenységébe. Ebben az együttműködésben fontos szerepe lehet az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) is. Őszintén remélem, hogy hamarosan előrehaladást tapasztalunk azokon a területeken, amelyek kulcsfontosságúak a vízumliberalizáció szempontjából" - szögezte le felszólalásában a szocialista képviselő.