mszp.hu | Külföld | Benes-dekrétumok Európai Unió
2014. március 21. 15:23

A Benes-dekrétumok összeférhetetlenek a szlovák-magyar megbékélés szellemével

"A Benes-dektrétumok ügyét nem háríthatja el az Európai Parlament, mivel azok több ponton is sértik az uniós alapértékeket, így a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, a tulajdon sérthetetlenségének elvét, a kollektív bűnösség tilalmát. A 143 dekrétum közül számos a mai napig a szlovák és a cseh államiság alapját képezi. A Benes-dekrétumok egyes máig érvényben lévő intézkedései azonban kimondják a német és a magyar nemzetiségűek kollektív bűnösségét. Ezeknek a dekrétumoknak máig ható negatív erkölcsi, politikai és gazdasági következményei vannak mind a szlovákiai magyarság, mind pedig a Csehországból elüldözött szudétanémetek esetében. A kollektív bűnösség elve és a Benes-dekrétumok szellemisége ellentétesek az Európai Unió értékeivel, akadályozzák történelmi megbékélés lehetőségét. Ezt megerősítette az Európai Parlament Jogi Bizottságának február 11-i véleménye is, amely további vizsgálatra szólít fel a Benes-dekrétumok kapcsán. A jobboldali többségű Európai Parlament két meghatározó politikai ereje, az Európai Szocialisták és az Európai Néppárt támogatása nélkül nem marathatott volna az EP napirendjén a felvidéki magyarságot súlyosan érintő ügy. Külön köszönöm Bagó Zoltán, fideszes európai parlamenti képviselő erőfeszítéseit és együttműködését közös nemzeti ügyünk, a külhoni magyarok érdekeinek képviseletében. A felvidéki magyarok érdekében megbékélésre kész demokratikus pártok együttműködésére van szükség mind Magyarországon, mind Szlovákiában." - mondta Tabajdi Csaba a Petíciós Bizottság tagja és a Kisebbségügyi Intergroup elnöke a Petíciós bizottság szerdai döntését értékelve.

Tabajdi Csaba hangsúlyozta: "Ahogy a szlovák kormány megkövette a németeket a szlovákiai német kisebbséget ért sérelmekért, ez a gesztus a magyarság vonatkozásában a mai napig elmaradt. A magyarok és németek kollektív bűnösségét kimondó Benes-dekrétumokat haladéktalanul hatályon kívül kell helyezni, az áldozatokat pedig meg kellene követnie a szlovák félnek az okozott sérelmekért. A Benes-dekrétumok érvényességét ráadásul 2007-ben, az uniós csatlakozást követően ismét megerősítette a Szlovák Nemzetgyűlés. Ezért mindenképpen indokolt megvizsgálni, hogy összhangban állnak-e az uniós joggal. Ez a munka a következő ciklus európai parlamenti képviselőire marad."
 
A szocialista EP-képviselő emlékeztetett, hogy a Benes-dekrétumok ügye 2007 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan szerepel az Európai Parlament napirendjén. Amikor 2007-ben a Szlovák Nemzetgyűlés megerősítette a Benes-dekrétumok érvényességét, az Európai Parlament Szocialista Frakciójának Szlovákia Munkacsoportja tényfeltáró bizottságot küldött Pozsonyba. Tabajdi Csaba a küldöttség tagjaként már akkor tiltakozását fejezte ki a dekrétumok megerősítése ellen. A szocialista EP-képviselő kifejtette: "A Petíciós Bizottság március 20-i ülésén, néppárti és szocialista közös fellépéssel sikerült elérni, hogy a téma az Európai Parlament napirendjén maradjon. Folyamatos politikai nyomás alatt kell tartani az Európai Bizottságot, azt hangsúlyozva, hogy nem történelmi kérdésről, hanem az uniós alapértékek megsértéséről van szó."