mszp.hu | Belföld
2023. november 09. 11:19

A benyújtott adócsomag nem javít a szociális igazságtalanságon

A benyújtott adócsomag nem javít a szociális igazságtalanságon
A tervezett adómódosításokról, a rendszer igazságtalanságáról, valamint az üzemanyagok elhibázott adóztatásáról is beszélt Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője a csütörtöki parlamenti felszólalásában.
„A kormány ugyan benyújtott egy 187 oldalas adócsomagot a lényeg ugyanakkor továbbra is változatlan marad, hiszen nem módosítanak az adórendszer szerkezetén, a főbb adókon, ezért továbbra is fennmarad az a szociális igazságtalanság, amely a kiskeresetűekre az Európai Unió legnagyobb adóterhelését zúdítja” – kezdte felszólalását az MSZP országgyűlési képviselője. 
 
Hiszékeny Dezső elmondta, hogy mindezt tovább súlyosbítja az élelmiszerek, az áram, a gáz, valamint a vízdíjak brutális inflálódása, miközben a legnagyobb cégek és a legjobban keresők továbbra is kifejezetten kedvező adózási feltételek között működhetnek. 

Szomorú, hogy a válságok túléléséért is a szerényebb keresetűeknek kell erőn felett teljesíteniük, miközben a vagyonosak tovább gazdagodnak. A kormány adómentessé teszi a lottónyereményeket, ezzel is azt szeretnék elérni, hogy minél többen, minél nagyobb összegekkel játszanak, hogy minél több bevételre tehessenek szert. 
Az unió több országában is van olyan rendszer, amely az energiahatékonysági beruházások esetén adókedvezményt biztosít a magánszemélyek számára is. Érthetetlen, hogy hazánkban miért csak vállalkozások esetében van erre lehetőség. 
Ha bezuhan a háztartások fogyasztása, akkor a költségvetés is összeomolhat, „valami ehhez hasonló helyzetet tapaszthatunk ebben az évben” – emlékeztetett Hiszékeny Dezső. 
 
A kormány csökkentette a Túró Rudi adóját, hiszen a „tejlobbi” sikeresen érvényesítette az érdekeit, szemben a gyümölcs és zöldségágazattal, mivel ezekért a termékekért továbbra is 27 százalékos adót kell fizetni. 
 
Szomorú, hogy a kormány nem kívánja korrigálni az üzemanyagokkal kapcsolatos elhibázott adópolitikáját, hiszen alig két hónap múlva az uniós minimumértékeket jóval meghaladóan fogja a kormány adóztatni ezeket a termékeket, autósok millióit megsarcolva ezzel. Ekkora mértékű adóztatást nem az unió kényszerít rá a magyarokra, hanem a kormány. 
 
Hiába vannak támogatható pontjai is a javaslatnak, amíg az alapvető élelmiszerek nem tartoznak 5 százalékos áfakulcs alá, vagy amíg a kormány felesleges mértékű adóemeléssel sarcolja az autósokat, addig ez a javaslat nem támogatható – összegzett felszólalása végén Hiszékeny Dezső. 

Kapcsolódó párttagok